Goed geregeld uit elkaar
Alsof scheiden emotioneel al niet lastig genoeg is, moet je met je aanstaande ex ook nog eens zakelijke afspraken maken die grote gevolgen hebben. Hoe doe je dat?
In het ideale geval besluiten partners eensgezind om uit elkaar te gaan. Het is mooi geweest, maar nu gaan ze ieder hun eigen weg. Ze verkopen hun huis, verdelen de overwaarde en de potten en pannen en ze stappen samen naar een advocaat. Die zet alles netjes op papier en dient een verzoekschrift in bij de rechter. Binnen de kortste keren is de scheiding rond. Maar zo gaat het zelden.
‘Een scheiding is een heel emotioneel proces. Mensen rouwen, ze zijn boos, verdrietig’, zegt advocaat en scheidingsmediator Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS (vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators). Toch – en eigenlijk is het een wonder – komt 80 procent van de stellen er samen uit. Ze maken samen afspraken over de kinderen, het geld, het huis en de inboedel en namens hen beiden dient de advocaat een verzoekschrift in bij de rechtbank. ‘De ene keer duurt het langer dan de andere keer, maar uiteindelijk vinden de partners samen een oplossing.’
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!