De huishoudpot van Jeroen Zuurveld

Hoe gaan anderen om met geld, bezuinigingen, boodschappen en bankrekeningen. Jeroen Zuurveld geeft nooit meer uit dan er binnenkomt en belegt zijn geld zodat zijn vierjarige zoon straks kan studeren.

Huishoudpot

Jeroen Zuurveld (39) is financieel planner en werkt ook twee dagen per week als docent finance op een hbo-opleiding. Jeroen is getrouwd, zijn vrouw is gymleraar op een middelbare school. Ze hebben een zoon van vier.

Waarom begon je voor jezelf?

‘Na mijn studie economie heb ik bij verschillende multinationals gewerkt, maar ik was niet helemaal gelukkig. Ik was altijd op zoek naar iets waar ik meer voldoening uit kon halen. Het ondernemerschap past bij mij. Ik deel mijn eigen tijd in en kan zelf bepalen wat ik doe.’

Als financieel planner ga je zeker goed om met geld?

‘Vroeger niet. Toen had ik altijd het gevoel dat het niet op kon. Ik gaf al mijn geld uit aan kleding, reizen, uitgaan. Nu houd ik structureel geld over en dat investeer ik. Het is belangrijk om een deel van je inkomen niet uit te geven, maar opzij te zetten. Ik zorg ervoor dat ik elke maand 20 procent van mijn inkomen overhoud. Met dat geld heb ik eerst mijn schulden afgelost en nu beleg ik het. Het rendement op de investeringen maakt dat mijn inkomen telkens toeneemt. Dat gaf me de vrijheid om de stap naar het ondernemerschap te maken.’

Hoe doe je dat, geld overhouden?

‘Nooit meer uitgeven dan er binnenkomt. De eerste stap is een goed overzicht van je uitgaven en elk jaar kijken of de vaste lasten lager kunnen, zoals verzekeringen en het energie­contract. Begin dit jaar heb ik bijvoorbeeld twee abonnementen opgezegd. Niet omdat ik het niet kan betalen, maar het is een besparing van € 600 per jaar.

We hebben een bankrekening voor de vaste lasten. Eens per jaar kijk ik hoeveel geld daar maandelijks naartoe moet. We hebben ook een rekening voor de variabele uitgaven. Daar staat het geld op waar we elke maand van leven, dus vooral geld voor boodschappen. En we hebben een spaarrekening die opgesplitst is in verschillende spaardoelen, zoals kleding, vakanties, kosten aan het huis of de auto. Dat voelt lekker. Als je dan een grote uitgave hebt, heb je dat geld al opzijgezet zonder dat je het hebt gemerkt.’

INKOMEN: Ongeveer 3x modaal
Hypotheek970
Energie125
Boodschappen800
Zorgverzekering 350
Overige verzekeringen100
Internet/telefoon60
Vakanties600
Kleding250
Auto400
Beleggen voor zoon250

Allemaal potjes dus?

‘Ja, dat is ook wat ik mijn klanten adviseer. Toen ik dat laatst aan mijn moeder vertelde, zei ze: zo deden wij dat vroeger ook. Alleen waren het bij mijn moeder echte potjes. Die stonden in de keuken en daar stopte ze geld in. Ik heb dat zelf jarenlang totaal anders gedaan, maar nu doe ik het net zoals mijn ouders.’

Kijkt je vrouw op dezelfde manier naar geld?

‘Zij is er veel minder mee bezig, maar we bespreken samen wat we belangrijk vinden om te doen en hoe we dat kunnen regelen.’

Doe je nooit een onbezonnen aankoop?

‘Ik had mezelf laatst een doel gesteld met mijn bedrijf. Als ik dat zou halen, mocht ik een nieuwe surfplank kopen. We wonen in Zandvoort en ik ben dol op surfen, maar ik heb al een paar surfplanken. Het was dus niet nodig, maar ook weer niet echt onbezonnen, want ik had het vooraf bedacht.’

‘Laatst mocht ik van mezelf een surfplank kopen’

Sparen jullie voor jullie zoon?

‘We beleggen voor hem. Voor zo’n lange termijn is dat beter dan sparen. Studeren kost veel geld. De gemiddelde student is € 10.000 per jaar kwijt, dus voor de hele studie wel € 50.000. Als onze zoon achttien of negentien is, is dat misschien wel verdubbeld. Dus als we hem echt willen ondersteunen, hebben we misschien wel € 100.000 nodig.’

Op jullie uitgavenlijstje staan geen uitjes of etentjes.

‘Die betalen we meestal niet van de gezamenlijke rekening. We hebben allebei ook een eigen rekening. Wat we heel leuk vinden is dat je elkaar kunt verrassen. Elkaar uitnodigen voor iets leuks. Of dat je samen op een terras zit en dat je zegt: deze keer trakteer ik.’

Lees meer over: Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu