Samen geldzaken doen

Het gaat meestal vanzelf. De ene partner regelt alle geldzaken en de andere vindt het wel gemakkelijk zo. Daar is niets mis mee, maar je moet je wel zelf kunnen redden als je partner uit de running is of als je er alleen voor komt te staan.

Een derde van de stellen regelt de dagelijkse geldzaken samen. Dat zijn vooral mensen die allebei werken en die allebei ongeveer evenveel verdienen. Maar bij bijna 70 procent van de stellen doet een van de partners de administratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Diegene weet waar alle belangrijke documenten liggen, vraagt zich af en toe af of het zin heeft om de hypotheek over te sluiten, vraagt toeslagen aan en zorgt ervoor dat de rekeningen op tijd worden betaald. Vroeger was dat meestal de man. Bij 50-plussers is dat nog steeds zo, maar bij 50-minners doet de vrouw het net zo vaak.

Bij 50-plussers doet de man meestal de bankzaken, bij 50-minners doet de vrouw het net zo vaak

Dat is een goed idee, want vrouwen gaan over het algemeen bewuster om met geld dan mannen. Ze controleren vaker bankafschrijvingen, laten post niet ongeopend rondslingeren, denken langer na over grote aankopen en staan minder vaak rood. Veel vrouwen weten uit hun hoofd hoeveel geld er maandelijks nodig is voor vaste lasten en boodschappen. Mannen zijn over het algemeen minder goed op de hoogte. Maar opvallend genoeg geven vrouwen vaker dan mannen aan dat ze geldzaken lastig vinden.

Weet allebei wat er speelt

In de praktijk is het natuurlijk niet allemaal zo zwart-wit. Er zijn genoeg vrouwen die de ene impulsaankoop na de andere doen, net zoals er mannen zijn die het heerlijk vinden om elke uitgegeven euro in Excel te registreren. In de praktijk zal de partner die het meest heeft met geld de financiën regelen. De andere partner is daar waarschijnlijk blij mee. Veel mensen hebben een hekel aan administratieve rompslomp en er helemaal geen zin in om belastingaangifte te doen of uit te zoeken wat de goedkoopste zorgverzekering is.

Bij 67% van de stellen doet één van de partners de administratie

Maar het is niet slim om helemaal niets te weten van jullie gezamenlijke financiën. Als je partner om wat voor reden dan ook de zaken niet meer kan regelen, moet je wel weten wat er speelt. Dat betekent niet dat je voortaan meteen alles samen moet gaan regelen. Maar een paar afspraken zijn wel handig.

Zo houd je samen het overzicht

Maak een gezamenlijk e-mailadres waar alle mailtjes van de hypotheekbank, de zorgverzekering, de inboedel- en opstalverzekering, het energiebedrijf, de internetprovider enzovoort binnenkomen. In de praktijk komt dit soort mailtjes bij 45 procent van de stellen op verschillende e-mailadressen binnen. Bovendien komt bij alle stellen dit soort mailtjes twee keer zo vaak op het e-mailadres van de man binnen, ongeacht wie van de twee de geldzaken thuis regelt.

5 x goed geregeld

  • 1

    Maak een gezamenlijk e-mailadres voor alle ‘zakelijke’ mailtjes.

  • 2

    Bewaar abonnementen, contracten, verzekerings­polissen e.d. bij elkaar op een vaste plek.

  • 3

    Zorg dat je partner wachtwoorden en inlogcodes kan vinden.

  • 4

    Open een gezamenlijke bankrekening voor alle gezamenlijke uitgaven.

  • 5

    Kijk eens per jaar samen naar jullie financiën.

Als belangrijke e-mails op verschillende adressen binnenkomen, is het lastig om overzicht te houden. Zorg dat de partner die de geldzaken niet regelt ook alle abonnementen, contracten en verzekeringspolissen kan vinden. Het maakt niet uit of je alles scant en online bewaart of het in een ringband stopt, als je partner het maar makkelijk kan vinden. Hetzelfde geldt voor wachtwoorden, inlogcodes en elkaars DigiD. Sla ze op in een digitale kluis waar je allebei in kunt of noteer ze ergens – misschien ‘versleuteld’, in een eigen geheimtaal – en vertel het je partner.

Open een gezamenlijke bankrekening voor de vaste lasten, de boodschappen, de kleren en sportclubs van de kinderen. Laat automatisch elke maand geld overmaken. Dan kunnen deze bankzaken altijd doorgaan, ook zonder dat je elkaar hebt gemachtigd. Kijk eens per jaar samen naar jullie financiën, bijvoorbeeld als je belastingaangifte doet. Daar moet je toch al voor gaan zitten, dus dat is een goed moment om ook even te kijken naar de hypotheek, de verzekeringen en andere uitgaven.

Benieuwd of jij en je partner financieel matchen? Dan is het leuk om de Geld en relatietest van het Nibud te doen!

Lees meer over: Geldzaken

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu