De huishoudpot van Fleur van der Gaag

In elke RADAR+ vertelt iemand hoe zij of hij omgaat met geld, bezuinigingen, boodschappen en bankrekeningen. Fleur van der Gaag is leerkracht in groep 5 en woont samen met huisgenoten in Goud. Bij haar vriend in Amsterdam geeft zij veel meer uit dan thuis in Gouda.

Geen student meer, maar fulltime aan het werk.
‘Dit is alweer mijn derde jaar voor de klas. Ik vind het nog steeds fijn dat ik niet meer in het weekend hoef te werken. Toen ik op de pabo zat, werkte ik op vrijdag en zaterdag in de horeca. Dan ging ik daarna nog naar feestjes. Maar ik vind het ook weleens lastig dat ik geen student meer ben. Ik voetbal op zondag en na de wedstrijd gaan we de stad in. Dan drink je gezellig een biertje. En op donderdag na de training is het in de kantine ook supergezellig. Maar de volgende ochtend gaat om kwart over zes de wekker weer af.’

Hoe bevalt het om juf te zijn?
‘Ik wilde mijn hele leven al juf worden en ik vind het heel leuk. De kinderen, het lesgeven, dat gaat allemaal prima. Maar de ouders vind ik vaak moeilijk. Soms doen ze heel amicaal, alsof je hun vriendin bent. Of ze doen nogal heftig. Sommige ouders vinden dat hun kind hoogbegaafd is, of dat hun kind bij conflicten met andere kinderen altijd gelijk heeft. Dan denk ik: joh, waar maak je je druk om? Ik ben nogal nuchter.’

Heb je nu meer geld dan toen je studeerde?
‘Veel meer. Ik wist eerst niet wat ik ermee moest doen. Toen vroeg ik mijn ouders om raad. Die zeiden: zet aan het begin van de maand een vast bedrag op je spaarrekening. Dat doe ik nu. Ze hadden het ook over rest-sparen. Dat je aan het einde van de maand het geld dat je overhebt ook op de spaarrekening zet. Daar ben ik mee gestopt. Dan moet je elke keer uitrekenen wat je in die laatste dagen nog moet betalen en wat er nog overblijft. Dat vond ik te veel gedoe.’

INKOMEN: Ongeveer 1 modaal
Huur300
Vaste lasten (energie, gemeentebeslasting, internet150
Boodschappen150
Telefoon17
Zorgverzekering125
Gezamenlijke ‘leukedingenrekening’ met vriend125
Kleren150
Uitgaan, etentjes200
Sparen500

Vind je dat leerkrachten genoeg verdienen?
‘Als ik kijk naar vrienden die ook werken, verdien ik relatief veel. Het startsalaris van een leerkracht is best hoog. Maar er zit niet veel groei in. Als ik over tien jaar een huis heb gekocht en een gezin heb, verdien ik misschien een paar honderd euro meer dan nu, maar dat is het dan. Mijn moeder werkt in het voortgezet onderwijs. Daar verdienen ze veel meer. Ik vind dat dat op één lijn moet zitten.’

‘Ik klik alles aan en koop het dan toch niet’

Waar gaat jouw geld naartoe?
‘Grote dingen koop ik eigenlijk nooit. En ik koop ook niet veel kleding. Toen het koud werd merkte ik dat ik weinig truien had. Dan ga ik even naar H&M en dan koop ik vijf truien tegelijk. Dan ben ik voor € 150 klaar. Soms zie ik op Instagram iets leuks voorbijkomen van een winkel, en kom in de verleiding om mijn winkelmandje helemaal vol te stoppen. Kleding, oorbellen, riempjes, ik klik het allemaal aan. Maar dan denk ik: ik heb dit niet nodig. En koop ik uiteindelijk niks. Mijn geld gaat vooral op aan drankjes doen op een terrasje of even iets eten of drinken als ik op een station ben.’

Kun je goed met geld omgaan?
‘Ik ben te impulsief. Ga spontaan uit eten, of bestel eten. In Gouda bestel je een pizza of een kapsalon. Dat vind ik niet lekker. Maar in Amsterdam kun je bij alle restaurants bestellen. Dat doe ik vaak als ik bij mijn vriend ben. We bestellen zelfs weleens een ontbijtje. Ik geef in Amsterdam ook veel uit aan vervoer. Als je met de tram gaat, zit je vast aan tijden. Dus ik neem een Uber of een auto via Share Now (tot voorkort: car2go, red.) Dat is makkelijk met een account via je creditcard. Nu ik erbij stilsta, realiseer ik me dat mijn leven in Amsterdam veel geld kost.’

Lees meer over: Bespaartips, Rondkomen en Zuinig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu