Die vreselijke energierekening…

Als je nu nog net zo leeft als een jaar geleden, ben je minsten 15 procent meer geld kwijt. Zo’n beetje alle prijzen zijn gestegen, maar de energierekening spant de kroon. Kun je erop besparen? Van energieleveranciers moet je het niet hebben, maar er zijn wel andere manieren.

Vast of variabel contract

Veel mensen kozen in het verleden voor een vast contract. Dat was vaak gunstig, want de energieprijzen waren voorheen een stuk lager dan nu. Zolang je vaste contract loopt, betaal je die lage prijs. Maar elk contract heeft een einddatum. ‘Dan wordt je contract stilzwijgend verlengd en omgezet in een variabel contract dat je elke maand kunt opzeggen’, aldus Donat. Op dit moment worden vaste contracten niet of nauwelijks aangeboden.

Bovendien is het de vraag of je met de huidige hoge energieprijzen een vast contract wilt afsluiten. Medio 2022 had ongeveer de helft van de huishoudens een variabel contract. Aan het einde van dit jaar, als er veel vaste contracten aflopen, heeft 80 tot 90 procent van de huishoudens een duur variabel contract. Het kan best zijn dat het op dat moment voordelig is om over te stappen, dus volg wat er gebeurt. Je kunt je aanmelden voor een Energie Alert op consumentenbond.nl. Dan krijg je maximaal drie keer per maand mails over energieprijzen, wel of niet overstappen en over energiebesparende maatregelen.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan