Dagje naar het strand: wandelen, fietsen of iets bezichtigen

Een dagje naar het strand kan ook anders. Tips voor fijne wandel- en fietsroutes door duinen en langs stranden.

Ariane Hoog is directeur stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord. zij is enthousiast over Fort Kijkduin in het dorp Huisduinen. ‘Huisduinen is een eeuwenoud, voormalig walvisvaardersdorp, dat direct onder Den Helder ligt. Keizer Napoleon Bonaparte liet er tijdens de Franse bezetting aan het begin van de negentiende eeuw een groot fort bouwen om het plaatsje te beschermen tegen aanvallen vanuit zee.
Fort Kijkduin, dat in de loop der tijd steeds weer werd versterkt, ligt op een hoog duin. Als je op de gemoderniseerde bastions staat waar ook een terras is, heb je een geweldig uitzicht over de Noordzee, Waddenzee, en de grote zandplaat de Razende Bol. Ook zie je in de verte Texel liggen. Logisch dus dat Napoleon op deze strategische plek de boel in de gaten wilde houden. Hij noemde Den Helder dan ook het ‘Gibraltar van het Noorden’.

In het voormalig walvisvaardersdorp Huisduinen bouwde Napoleon een groot fort waar je geniet van vergezichten

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan