Dagje naar het strand: wandelen, fietsen of iets bezichtigen

Een dagje naar het strand kan ook anders. Tips voor fijne wandel- en fietsroutes door duinen en langs stranden.

Ariane Hoog is directeur stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord. zij is enthousiast over Fort Kijkduin in het dorp Huisduinen. ‘Huisduinen is een eeuwenoud, voormalig walvisvaardersdorp, dat direct onder Den Helder ligt. Keizer Napoleon Bonaparte liet er tijdens de Franse bezetting aan het begin van de negentiende eeuw een groot fort bouwen om het plaatsje te beschermen tegen aanvallen vanuit zee.
Fort Kijkduin, dat in de loop der tijd steeds weer werd versterkt, ligt op een hoog duin. Als je op de gemoderniseerde bastions staat waar ook een terras is, heb je een geweldig uitzicht over de Noordzee, Waddenzee, en de grote zandplaat de Razende Bol. Ook zie je in de verte Texel liggen. Logisch dus dat Napoleon op deze strategische plek de boel in de gaten wilde houden. Hij noemde Den Helder dan ook het ‘Gibraltar van het Noorden’.

In het voormalig walvisvaardersdorp Huisduinen bouwde Napoleon een groot fort waar je geniet van vergezichten

In het omvangrijke fort is een interactieve expositie over de geschiedenis van het militaire complex. Ernaast zit het Noordzee-aquarium met veertien aquaria, waaronder een lange glazen tunnel waar je als het ware tussen de vissen loopt.

Fort Kijkduin is te combineren met het nog niet zo lang geleden geopende Atlantikwall Centrum in Huisduinen. Daar loop je door het aardige dorpje zo naartoe. Het is gevestigd in een voormalig administratiekantoor van de nazi’s – vermoedelijk van de hand van architect Albert Speer. In het bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld van de Duitse verdedigings- linie Atlantikwall, en ook de talloze bombardementen op Den Helder, waar de marine was gevestigd. Niet iets om vrolijk van de worden inderdaad. Daarom is het een aanrader om tot slot Huisduinens heerlijk rustige strand te bezoeken.’

Fort Kijkduinroute

Sarah-Mie Luyckx schrijft over wandelen voor RADAR+ en dagblad Trouw. zij vindt de Noordzeewandeling bij Schoorl (10 kilometer) een absolute klassieker.
‘De naam van deze route is een beetje misleidend, want ze gaat maar een klein stukje langs het strand. Maar verder niets dan lof voor deze wandeling, die inmiddels toch wel tot de klassiekers behoort. Het duingebied bij Schoorl geldt dan ook als het mooiste en grootste in zijn soort. Op sommige stukken is dit Natura 2000-domein wel vijf kilometer breed, en ook de duintoppen kunnen er wat van.

Rap na de aftrap bij het aangename buitencentrum van Staatsbosbeheer (met prima horeca) beland je bij de omvangrijkste: de ruim 55 meter hoge Catrijper Nok, met denderende vergezichten over de hele streek. Vervolgens voert het pad door een stevig stuk lekker geurend naaldbos. Daar is het moeilijk voor te stellen dat dit hele gebied een eeuw geleden nog één woestijn was. Zand beplant met helmgras werd ten onrechte lang gezien als de beste bescherming van het achterland tegen de zee. Dankzij voortschrijdend inzicht kwam daar gelukkig verandering in, en zorgde de aanplant van bomen en het creëren van De Kerf – een inham in de duinen, waardoor het zeewater binnen stroomde – voor meer leven in de brouwerij.
Dat zie je met name bij het Vogelmeer, even buiten het bos. Daar worden ’s zomers de veldleeuwerik en de dodaars gesignaleerd, en voor wie geluk heeft ook de zandhagedis, die roerloos ligt te zonnebaden.

Aan zee, ongeveer halverwege de rit, is het perfect uitpuffen bij Strandpaviljoen Paal 29

Voordat je bij de zee arriveert, is er nog een etappe door duingebied met mulle stukken. Eenmaal aan zee, ongeveer halverwege de rit, is het natuurlijk perfect uitpuffen, eventueel in Strandpaviljoen Paal 29.

Mensen met kinderen mogen na terugkeer een bezoek aan het centrum van Schoorl eigenlijk niet overslaan. Midden in het dorp ligt een ruim 50 meter hoog duin, tussen winkels en horeca. Een bijna hallucinante ervaring, maar bovenal een aantrekkelijke attractie om eindeloos vanaf te rollen en duikelen. Dit behoort in elk geval tot een van mijn beste jeugdherinneringen.’

Noordzeewandeling Schoorl

Joël Haasnoot is boswachter bij Staatsbosbeheer. Hij adviseert de fietstocht Rondje Hollands Duin – Berkheide & Coepelduynen (29,5 kilometer).
‘Je merkt er niks van dat dit duingebied omsloten is door de Randstad, het drukste stuk van Nederland. Het is er zo rustig; het geluid van de nabijgelegen steden en dorpen valt weg door het geruis van de branding.

De route begint bij de Wassenaarse Slag, op de grens van de duingebieden Meijendel en Berkheide. Beide zijn onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen, waar je tijdens deze tocht helemaal doorheen fietst. Je ziet in dit tamelijk open gebied veel duingraslanden en ook natte duinvalleien, waar in de zomer orchideeën bloeien. Je hoeft geen natuurkenner te zijn om deze prachtige bloemen te ontdekken. Ze kunnen wel 20 tot 30 centimeter hoog worden, en hebben de mooiste kleuren, waaronder roze of wit.

In de natte duinvalleien bloeien orchideeën in de zomer en kun je een nachtegaal horen zingen

Wat in juni/juli ook opvalt in de duinen is de zang van de nachtegaal – een vogel die broedt langs de kust in de dichte struiken van onder meer de duindoorn. Ondertussen is het af en toe best hard werken; je moet flink op de pedalen voor een paar pittige klimmetjes. Daarbij passeer je het Dennenduin en op de terugweg het Vlaggeduin, die voor Nederlandse begrippen behoorlijk hoog zijn: 26 en 37 meter. De moeite van het beklimmen waard voor wie nog energie overheeft.

Na Katwijk aan Zee maak je een lus rond de Coepelduynen. Een smalle strook tussen Katwijk en Noordwijk, maar ontzettend dynamisch. Het zand heeft hier op veel plekken vrij spel, waardoor flinke hoogteverschillen ontstaan. Misschien zie je onderweg een ree, vos of konijn.

Wat deze route ook de moeite waard maakt, is dat je er restanten ziet van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van nazi-Duitsland langs de West-Europese kust. Zo zie je bunkers en ook een golvend stuk muur, dwars door de duinen, die een beetje aan de Chinese Muur doet denken.’

staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/fietsroute-cultuurhistorie#:~:text=Fietsroute cultuurhistorie in de duinen&text=De totale afstand is 40,van 16%2C1 km).(opent in een nieuwe tab)

staatsbosbeheer.nl/rondjehollandsduin

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Bewegen en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu