Die lieve pieper
Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten en diëten. In deze rubriek bespreekt ze voedingsproducten. Dit keer gaat het over aardappels waarvan wij ieder gemiddeld 80 kilo per jaar eten.
Aardappels? Die eet toch niemand meer?
Jawel hoor. Volgens het RIVM eten wij gemiddeld 3-4 dagen per week aardappelen: gekookt, natuurlijk, maar ook gepoft, gebakken, als puree, uit de oven, of als chips, kroketjes, friet, schijfjes of balletjes. 79 procent van de Nederlanders eet minstens twee keer per week een traditioneel AGV’tje: (gekookte) aardappels, vlees en groenten, zegt het Kennisplatform Aardappels. Mensen boven de dertig eten vaker aardappels dan jongeren. Volgens de Wageningen University & Research eten we gemiddeld zo’n 80 kilo aardappels per persoon per jaar, al wordt het gestaag minder. In 2013 was dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nog 140 kilo.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!