Zo pakt de zzp’er het aan

Sparen voor een pensioen is voor zzp’ers niet vanzelfsprekend. Nanneke, Leontine en Sanne vertellen hoe zij het aanpakken.

Nanneke van Drunen (39) werkte als beleids­medewerker communicatie bij een gemeente en daarna bij een reclamebureau. In 2010 nam ze ontslag en begon ze voor zichzelf (nannekevandrunen.nl).
Wat heb je voor bedrijf? ‘Ik help vrouwelijke ondernemers met teksten schrijven die geld opleveren. Veel mensen denken bij sales en marketing aan gladde verhalen. Maar je kunt ook op een authentieke manier schrijven en met storytelling laten zien wat je expertise is.’
Ging je meteen al iets voor je pensioen regelen? ‘Het eerste jaar niet, maar toen ik wist dat het ­ondernemerschap me beviel, ben ik gaan kijken wat er mogelijk was. Opvallend was dat andere zzp’ers geen tips konden geven, omdat ze zelf niets hadden geregeld. Mijn boekhouder noemde banksparen als optie. Ik had een adviesgesprek met de bank en vanaf dat moment legde ik elk jaar in op mijn ­bankspaarrekening. De boekhouder rekent uit wat mijn jaarruimte is en dat maak ik over. Ik was blij met die oplossing. Maar nu de rente zo laag is, is ­banksparen niet interessant. Daarom heb ik de afgelopen twee jaar niet ingelegd, maar dat geld gebruikt voor de aflossing van mijn hypotheek.’

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan