Weet wat je eet: pasta

Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten en diëten. In deze rubriek bespreekt ze voedingsproducten. Dit keer gaat het over pasta. Razend populair. Is het ook gezond? Jazeker, maar vooral als je voor volkorenpasta gaat.

Blanke spaghetti gerold op vork tegen een zwarte achtergrond.

Waar wordt pasta van gemaakt?

Van tarwe en soms spelt, ook een tarwesoort. De beste (Italiaanse) pasta wordt gemaakt van durumtarwe (grano duro), een zogenaamde ‘harde’ tarwesoort waar heel veel gluten (elastische eiwitten) in zit, wat zorgt voor de samenhang. Nederlandse ‘zachte’ tarwe bevat minder gluten, waardoor de pasta na koken plakkeriger en weker blijft, denk aan de ouderwetse elleboogjes. In Italië is het bij wet verboden om deze pasta van zachte bloem te verkopen. Soms wordt aan pasta ei toegevoegd, vooral aan verse pasta. Ei geeft een iets andere smaak, maar maakt pasta wel minder lang houdbaar. De voedingswaarde verschilt nauwelijks.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan