Vroegboekkorting of last minute
De zomervakantie komt gestaag in zicht. Pardoes dringen zich weer vakantievragen op van existentieel kaliber: laten we ons verleiden door vroegboekkortingen of hopen we op een ultragoedkope last minute?
Vroegboeklokkertjes
Nu een gezinsvakantie naar Kroatië boeken en vijftig procent korting opstrijken: echt waar of een slimme marketingtruc? Dat laatste sowieso: een reisorganisatie wil zo snel mogelijk het gros van de reizen verkopen. Daarna kunnen ze gaan stijgen met de prijs. Zijn er op het allerlaatst nog plekjes over, dan gaan de ultradeals de lucht in. Uit onderzoek blijkt dat last minute gemiddeld genomen voordeliger uitpakt dan vroegboekdeals, al is het verschil de laatste jaren kleiner geworden.
Of zo’n lastminutegok iets voor jou is, hangt van je situatie af. Hoe flexibeler je kan zijn – qua bestemming, reisdata en (hoog)seizoen – hoe beter je af bent met last minute. Als je alleen een vliegticket nodig hebt, kun je er beter zo vroeg mogelijk bij zijn. Onderzoek naar vliegticketprijzen van de Japanse econoom Watanabe wees uit dat prijzen zo’n drie weken voor vertrek substantieel gaan stijgen. Pas daags voor vertrek is er een kans dat de laatste stoelen (als die er nog zijn) voor dumpprijzen van de hand gaan.
Voordelen van vroeg boeken
Vroeg boeken is aan te raden als je:
- naar een gewild hotel of populaire camping wilt;
- niet flexibel bent qua reisdagen;
- geen tijd hebt of wil besteden aan langdurig zoeken;
- alleen een vliegticket nodig hebt (maar schroom niet toch te wachten als de vroegboektickets duur blijken). Bij sommige maatschappijen (bijvoorbeeld Transavia) kun je voor een klein bedrag extra, te betalen bij de boeking, je datum later nog wijzigen. Wijzig je naar een duurdere dag, dan betaal je bij. Andersom krijg je geen geld terug.
Risico’s van vroeg boeken
- In een half jaar tijd kan er zomaar weer een revolutionaire lente zijn uitgebroken op de plaats van bestemming, je relatie kan uitgaan of je oma’s broze gezondheid houdt uiteindelijk toch geen rekening met jouw vakantie. Een annuleringsverzekering biedt mogelijk soelaas. Let op de duur waarvoor de verzekering dekking biedt.
- De reis die jij hebt gekocht, blijkt toch niet zo in trek te zijn. De aanbieder gaat stunten en de prijs zakt tot onder jouw aankoopprijs.
- Tussentijdse brandstoftoeslagen en andere heffingen worden aan je doorberekend. Check bij het boeken hoe het hiermee zit.
Sites en apps
- vakantiediscounter.nl: brengt onverkochte vakanties aan de man.
- vakantieveiling.nl: bieden op vakantierestanten.
- google.nl/flights: laat vluchten en prijzen zien op een kaart.
- skyscanner.nl (ook als app): handig voor de flexibelen. Zo kun je data invoeren en je bestemming openlaten. Of een bestemming invoeren en de data openlaten.
- kayak.nl (ook als app): voor vluchten, hotels en huurauto’s, je kunt zoeken op de goedkoopste willekeurige bestemming.
- Er bestaan veel handige reisapps. Zoals de app CityMaps2Go waarmee je thuis alle kaarten downloadt, zodat je ze onderweg offline kunt raadplegen, een app waarmee je je smartphone in een e-reader omtovert (PocketReader), of een app (Packing Pro) die je begeleidt bij het inpakken van je koffer.
- Nog een paar aanraders: suggestme.com, tik een stad in en zie wat er allemaal te doen is. En: eatwith.com, waarmee je bij locals aan tafel kunt aanschuiven.
Wanneer moet je precies toeslaan voor de laagste prijs?
Daar zijn complete studies aan gewijd. Hier een aantal stelregels, die overigens niet in steen zijn uitgehouwen en minder gelden voor het hoogseizoen.
- Overdag boeken de zakelijke reizigers, ’s avonds gaan de particulieren aan de slag. Beste tijd om te boeken: in het holst van de nacht. Ook gaan er geruchten dat de vroege namiddag de prijzen gunstig gezind is.
- Boek niet in het weekend (dan is iedereen aan het kopen), maar op dinsdag, woensdag of donderdag.
- Vliegen op maandag en vrijdag is doorgaans duurder: dan vertrekken veel zakenlieden of ze keren juist terug naar huis. Ook een vertrek op zaterdag is vaak populair, omdat veel vakantieweken op die dag van start gaan. Het is vaak gunstig voor de prijs als er een zaterdagnacht tussen aankomst en vertrek zit.
- Naar verluidt zijn de gunstigste vertrekdata dinsdag, woensdag of donderdag en voor de terugreis zondag, dinsdag of woensdag. Weekendtripjes zijn goedkoper als je donderdag heen- en zondag terugvliegt.
- Op ongunstige tijden vliegen (midden in de nacht, ’s ochtends beestachtig vroeg) is vaak veel goedkoper dan op christelijke tijden. Houd rekening met de kosten van vervoer naar en van het vliegveld. Midden in de nacht is er geen openbaar vervoer, je zult dus mogelijk een (dure) taxi moeten nemen
Check en dubbelcheck
Leuke all-in gevonden? Check of je goedkoper bent door alle onderdelen los te boeken: reis, hotel en huurauto. Kijk of de accommodatie op een buitenlandse site goedkoper is (want andere vakantieperiodes). Heb je een goede vlucht gevonden via een vergelijkingssite? Kijk op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf om te zien of het daar niet nog goedkoper is.
Dit artikel is geactualiseerd op 15 april 2022.
Nicoleth Weyers
28-04-2022 om 09:41Handige tips om stil bij te staan, top!