Voorbereid in geval van nood
Daar zit je dan op zolder, terwijl het water een etage lager tegen de muren klotst. Het regent al dagen non-stop, de straat is veranderd in een kolkende rivier, de stroom is uitgevallen en je neemt net een slok uit je laatste flesje water. Na de overstromingen in Spanje weten we dat dit werkelijkheid kan worden. Preppen dus!
Rampscenario
Een zware storm met rondvliegende dakpannen, een stroomstoring of temperaturen onder het vriespunt. Het zijn vervelende situaties waar we allemaal weleens mee te maken krijgen. Het lijkt misschien een ver-van-je-bedshow, maar ook een overstroming, een aardbeving of een fikse natuurbrand kan je zomaar overkomen. Ook de overheid hamert steeds meer op zelfredzaamheid in het geval van oorlog of een natuurramp, en met de grote computerstoring van afgelopen juli nog vers in ons geheugen is duidelijk dat er ook digitaal behoorlijk wat mis kan gaan.
Waren het deze keer de luchthavens, ziekenhuizen en communicatiesystemen die werden getroffen, een volgende keer kan het zomaar de waterzuivering zijn, de elektriciteit, of liggen de banken plat en kun je nergens meer pinnen. Niet dat je nu meteen als ‘doomsday prepper’ je huis moet volstouwen met blikvoer, zuurstofmaskers en 80.000 rollen wc-papier, maar jezelf een beetje voorbereiden kan geen kwaad. Want of het nu gaat om een klein ongemak of een grote ramp, het helpt enorm als je goed voorbereid bent.
Rugzak met inhoud
Wanneer je geen zin hebt om het lijstje af te vinken of na te denken over je noodpakket, bied een kant-en-klaarpakket uitkomst. Bij verschillende webshops kun je een rugzak bestellen met alles erin wat je nodig zou kunnen hebben in geval van nood. Kijk bijvoorbeeld eens op prepshop.nl.
Alle nummers op een lijst
Weet je het nummer van de huisarts uit je hoofd? Of waar je naartoe kunt bellen bij een stroomstoring? In een persoonlijk noodplan bewaar je alle belangrijke informatie overzichtelijk in één document. Maak naast een lijst van alle belangrijke telefoonnummers ook kopieën van al je belangrijke documenten. Die informatie kun je digitaal bewaren, of nog handiger: hang een geprint exemplaar in je meterkast en leg een kopie op een veilige plek neer, bijvoorbeeld bij je noodpakket. Zo ben je goed voorbereid op een noodsituatie en weet je welk nummer je moet bellen als bijvoorbeeld de bliksem in je huis slaat of je huiskamer langzaam in een zwembad verandert.
Is alles opgeladen?
Bij een ramp, zoals een overstroming of een aardbeving, vallen gas, elektriciteit en water vaak uit. Laad telefoons, laptops en andere nuttige apparaten daarom op zolang er nog stroom is. Zorg ook dat je een opgeladen powerbank in huis hebt. Deze kan goed van pas komen als de stroom uitvalt. Ook handig: een powerbank met een ingebouwd zonnepaneel die zelfs op een bewolkte dag weer kan opladen, bijvoorbeeld de Xtorm 20W Fuel Series Solar Charger 10.000 powerbank, € 59,95 (bever.nl).
NL-Alert
Bij een noodsituatie stuurt de overheid een NL-Alert naar je mobiele telefoon. Dit alarmbericht vertelt je wat er aan de hand is en wat je moet doen in geval van nood. Vrijwel alle mobiele telefoons die in Nederland verkocht worden zijn standaard ingesteld voor NL-Alert, maar check altijd even of dit bij jou ook zo is. nl-alert.nl
Tel tot 10
Rampen staan niet op de kalender. Ze gebeuren meestal plotseling en onverwacht. Stress in een noodsituatie is heel normaal. In acute nood komen er razendsnel grote hoeveelheden stress-hormonen vrij. Adrenaline en cortisol helpen je heel snel te reageren met veel spierkracht en uithoudingsvermogen. Het is wel zo handig om je emoties onder controle te krijgen en te houden. Adem diep in, orden je gedachten en handel niet voordat je weet wat je moet doen. Breng iedereen en jezelf in veiligheid, haal je noodpakket tevoorschijn en zorg dat je goed geïnformeerd blijft.
Wat zit er in je noodpakket?
Stel dat het stroom uitvalt en het is pikdonker, wat doe je dan? Heb je een zaklamp of kaarsen bij de hand? Kun je informatie ontvangen over een zware storm als de dichtstbijzijnde internetmast is omgewaaid? Heb je houdbaar voedsel in huis? Bij een ramp is er geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Met een noodpakket heb je de juiste spullen in huis, voorkom je dat je met lege handen staat en zorg je dat je weerbaarder bent. Het officiële advies van de overheid is dan ook om je eigen noodpakket samen te stellen. De kans dat je de meeste spullen op dit moment al in huis hebt is best groot. Bedenk waar je afhankelijk van bent en ga na of je in de problemen komt als je een tijdje de deur niet uit kunt en geen boodschappen kunt halen.
Zorg dat in jouw noodpakket in ieder geval de volgende items zitten:
- Dichte flessen water (drie liter per persoon, voor drie dagen)
- Lang houdbaar voedsel
- Lijst met de belangrijkste telefoonnummers
- Kopieën van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs en je verzekeringspas
- Dekens
- EHBO-kit
- Zakmes met gereedschap (multitool)
- Waterdicht verpakte lucifers
- Waxinelichtjes of kaarsen
- Fluitje
- Zaklamp op batterijen plus extra batterijen
- Radio op batterijen plus extra batterijen
- Spullen die voor jou noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld medicijnen
- Kopie van je noodplan
- Contant geld