Een ‘muggen’ aanvalsplan in 4 stappen

Het zonseizoen is open! Helaas zijn daarmee ook de muggen terug. Hoe zorg je dat je relaxed picknickt en zoemloos slaapt zonder lek te worden geprikt? Een aanvalsplan in 4 stappen.

Gekmakend nachtelijk gezoem, mislukte jachtpogingen en irritant jeukende bulten: vaak begint het muggenleed al in april en duurt het tot en met september. Hartje zomer is de overlast het grootst. De boosdoeners zijn de vrouwtjesmuggen die (eiwitten in) je bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen.

In Nederland zijn zo’n dertig muggensoorten actief. De belangrijkste is de Culex pipiens, de officiële benaming van de huis-tuin-en-slaapkamermug. Die verspreidt geen gevaarlijke malaria, knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts of Japanse encefalitis, zoals muggen in andere delen van de wereld dat kunnen doen.

De Aziatische tijgermug wordt heel af en toe op Nederlandse grond gespot, maar het risico dat dit zwart-witte beestje hier ziektes overbrengt is te verwaarlozen. Wel zijn er sinds 2020 in Nederland een paar besmettingen met het griepachtige westnijlvirus vastgesteld. Ook dat wordt overgebracht door muggen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan