Tips voor een klimaatbestendige tuin

Het klimaat verandert waar we bij staan: de Hollandse zomers worden steeds droger en heter. Met deze tips maak je je tuin of balkon hitte- en droogtebestendig en draag je bovendien bij aan een gezondere natuur, een beter klimaat en meer biodiversiteit.

1 Weg met die tegels

Haal zo veel mogelijk tegels en bestrating uit je tuin en zet planten neer. Een verharde tuin wordt op een hete zomerdag gemakkelijk vijftien graden warmer dan een begroeide tuin! Als je toch tegels laat liggen, laat er dan ruimte tussen, of leg ze om en om. Dan kun je er plantjes tussen zetten en bovendien kan regenwater na een plensbui er makkelijk in wegzakken.

2 Zorg voor schaduw

Zet een (ronde) pergola of andere constructie van hout of metaal neer, die je kunt laten begroeien zodat je op een warme dag heerlijk in de schaduw kunt zitten. Als je kiest voor een snelgroeiende klimmer heb je er deze zomer al plezier van: bijvoorbeeld bruidssluier, druif (er zijn tegenwoordig allerlei rassen die ook in Nederland rijp worden) of hop. Je kunt er langzamere klimmers zoals rozen tussen zetten.

3 Sproei zuinig

Sproei met beleid, het liefst ’s morgens als de zon net op is of ‘s avonds kort na zonsondergang. Dan verdampt het water niet meteen, maar blijven de planten ook niet zo vochtig dat je schimmel krijgt. Sproei niet te vaak, twee keer per week is echt het maximum. De meeste planten herstellen zich wel na een droge periode. Sproei lang genoeg, tot de aarde ook op circa 20 centimeter diepte nog nat is. Met een handgieter water uit de regenton geven is het beste, dan kun je precies water geven waar het nodig is en verspil je niets. Als je toch water uit de kraan wilt gebruiken: sproei dan met een tuin­slang en met de hand.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan