Rugpijn

Bedrust? Dat werkt meestal juist averechts bij pijn in je rug. Er zijn effectievere en eenvoudigere middelen om snel van rugklachten verlost te raken. En soms moet je wél naar de huisarts.

Van pijn die er ineens inschiet tot chronisch last: rugpijn is er in vele vormen. Meestal gaat het om lage rugpijn die ontstaat door te zware belasting, ongeoefend sporten of te lang in een houding zitten die je niet gewend bent. Ook overgewicht, slijtage, stress en slaaptekort kunnen voor rugellende zorgen. Bekend zijn aan­doeningen als hernia, die uitstralende pijn in je billen en benen kan geven, spit die plotseling ontstaat en je het bewegen haast onmogelijk maakt, en ischias, die een zeurende rugpijn en een verdoofd gevoel in je bovenbenen kan veroorzaken. De meeste rugklachten gaan doorgaans vanzelf binnen vier weken over, zelfs een hernia. Het geheim? Niet stil blijven zitten.

Blijf in beweging

Als je barst van de pijn heb je misschien de neiging om plat te gaan liggen, maar dat is precies wat je niet moet doen. Daarvan gaat de boel alleen maar vaster zitten, en word je nog stijver. Je hoeft niet bang te zijn iets kapot te maken als je beweegt. Zelfs de sportschool hoef je niet te mijden. Dus:

  • Doe zo veel mogelijk je dagelijkse klusjes.

  • Zit niet te lang achter elkaar; elk kwartier even opstaan en een stukje lopen is slim.

  • Wandelen, fietsen of zwemmen helpt om je rug (weer) soepel te krijgen.

  • Train thuis op een matje. In de gratis app Rugpijn Oefeningen vind je meer dan 100 effectieve manieren.

Stil de pijn

Minder pijn betekent makkelijker bewegen, waardoor je sneller van je klachten verlost bent.

  • Warmte geeft vaak verlichting. Dat kan een hete douche zijn, maar ook een warmtepleister is meestal prettig, of een verwarmd kersenpitkussen in je rug.

  • Het proberen waard: jezelf masseren. Ga tegen een wand staan en doe een tennisbal tussen je rug en de muur. Langzaam heen en weer rollen.

  • Erg veel last? Neem paracetamol: maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500 mg voor volwassenen.

  • Gel met ibuprofen of diclofenac (te koop bij de drogist) op de pijnplek smeren kan ook verlichtend werken.

Pas je gewoontes aan

Rugpijn verminderen en nieuwe klachten voorkomen doe je door je routines onder de loep te nemen.

  • Buk en til met beleid: met rechte rug, door je knieën en met het opgetilde zo dicht mogelijk tegen je aan.

  • Check je bureau(stoel). Staat je tafel op de ideale hoogte? Een goede stoel heeft een rechte rugleuning, een platte zitting en het liefst armleuningen om makkelijker op te staan.

  • Van slaaphouding veranderen kan veel doen. Op je zij is meestal fijn, eventueel met een kussen tussen je knieën. En wellicht is je matras aan vervanging toe?

  • Laat hoge hakken even in de kast; kies voor platte schoenen.

  • Vaak lange autoritten? Die kunnen rugklachten triggeren. Overweeg de trein, dan kun je opstaan en lopen.

  • Ben je te zwaar, dan wordt je wervelkolom ook zwaarder belast. Grote kans dat als je afvalt de rugpijn vermindert.

Wanneer toch naar de huisarts?

Hoewel het dus meestal vanzelf overgaat, is het wel verstandig om de dokter te bellen als rugpijn langer dan een maand duurt, is ontstaan na een val, als je kanker hebt (gehad) of wanneer je net bent geopereerd en/of een ruggenprik hebt gekregen. Heb je rugpijn in combinatie met duizeligheid, zweten, flauwvallen, niet kunnen plassen of poepen of krachtverlies in je benen? Zoek dan met spoed medische hulp.

Lees meer over: Gezond doen, Gezond lijf en Thuisdokter

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu