Rugpijn

Bedrust? Dat werkt meestal juist averechts bij pijn in je rug. Er zijn effectievere en eenvoudigere middelen om snel van rugklachten verlost te raken. En soms moet je wél naar de huisarts.

Van pijn die er ineens inschiet tot chronisch last: rugpijn is er in vele vormen. Meestal gaat het om lage rugpijn die ontstaat door te zware belasting, ongeoefend sporten of te lang in een houding zitten die je niet gewend bent. Ook overgewicht, slijtage, stress en slaaptekort kunnen voor rugellende zorgen. Bekend zijn aan­doeningen als hernia, die uitstralende pijn in je billen en benen kan geven, spit die plotseling ontstaat en je het bewegen haast onmogelijk maakt, en ischias, die een zeurende rugpijn en een verdoofd gevoel in je bovenbenen kan veroorzaken. De meeste rugklachten gaan doorgaans vanzelf binnen vier weken over, zelfs een hernia. Het geheim? Niet stil blijven zitten.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan