Verzekerd op vakantie in coronatijd

Nu de versoepelingen toenemen, behoort een (zomer)vakantie over de grens weer tot de mogelijkheden. Maar hoe zit het met je reisverzekering? En kun je kosteloos annuleren als je bestemming van code geel naar code rood verandert? Antwoorden op veelgestelde vragen.

Als ik, ondanks dat het wordt afgeraden, toch naar een land of gebied ga waar code oranje (veel coronabesmettingen) geldt, hoe zit het dan met de dekking van mijn reisverzekering?

Dan biedt bijna een derde van de reisverzekeraars helemaal geen dekking. De andere verzekeraars dekken meestal alleen schade die niets met corona te maken heeft (dus bijvoorbeeld verlies of diefstal van goederen of bagage). Als je precies wilt weten hoe het met jouw reisverzekering zit, kun je het beste contact opnemen met de maatschappij waar je je verzekering hebt afgesloten.

Ik ga op vakantie naar een land met code geel (weinig besmettingen en dus ‘veilig’). Over mijn reisverzekering hoef ik mij in dit geval geen zorgen te maken, toch?

Als het gaat om bijvoorbeeld diefstal of verlies van je bagage, of als je vanwege een reden die niets met corona te maken heeft langer moet blijven of eerder dan verwacht terug moet keren, hoef je je inderdaad niet druk te maken, want dat valt onder de dekking. Maar stel dat je onverhoopt toch in quarantaine moet waardoor je langer moet blijven, dan kun je meestal geen aanspraak maken op een vergoeding voor de kosten die dat met zich meebrengt. Op 11 maart 2020 bestempelde de WHO (World Health Organisation) corona namelijk officieel als wereldwijde pandemie en sindsdien geldt corona niet meer als onvoorzien risico. Je weet van tevoren dat je een bepaald risico loopt, ook als je op vakantie gaat naar een land of gebied met code geel.

Stel dat ik op vakantie ben in een land ga waar code geel in code oranje verandert…

Dan blijft de dekking op je reisverzekering bestaan (volgens de polisvoorwaarden) tót het eerstvolgende moment dat je naar huis kunt. Blijf je langer dan nodig, dan vervalt de dekking of wordt hij beperkt. Mocht je je in een land bevinden waar de situatie verslechtert, neem dan in elk geval wel altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar.

Toen ik mijn reis boekte had het land waar ik naartoe wilde nog code geel, maar inmiddels heeft het code oranje. Kan ik mijn vakantie nu kosteloos annuleren? En krijg ik mijn geld terug?

Als het ministerie van Buitenlandse Zaken het reizen naar jouw bestemming afraadt, kun je je reis kosteloos annuleren. Wanneer de reisorganisatie je reis niet kan uitvoeren, heb je namelijk recht op terugbetaling van je reiskosten. Bij de meeste reisorganisaties mag je je vakantie gratis omboeken naar een andere bestemming of een later moment. Accepteer je dat alternatief niet? Dan krijg je je geld terug. Wanneer je zelf je reis hebt geboekt, zonder tussenkomst van een reisorganisatie, kun je de kosten niet vergoed krijgen. En is er geen negatief reisadvies gegeven voor jouw bestemming en wil je toch annuleren? Dan is dat voor eigen rekening.

Kan ik mijn annuleringsverzekering aanspreken als ik mijn reis wil annuleren vanwege het coronavirus?

Meestal niet. Als je zelf besluit om de reis te annuleren heb je geen recht op een vergoeding. Ook als de betreffende reis wordt afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege code oranje of rood, vergoeden de meeste verzekeraars het annuleren niet. Het ligt geheel aan de voorwaarden die van toepassing zijn. Raadpleeg daarom in ieder geval altijd de voorwaarden van je annuleringsverzekering.

Stel dat ik op vakantie ben in het buitenland en ik krijg corona. Heb ik dan iets aan mijn zorgverzekering?

Je bent dan via je basis zorgverzekering gedekt, maar betaalt wel eerst het eigen risico. De buitenlanddekking geldt alleen voor spoedeisende hulp (denk aan ernstige klachten als benauwdheid of hoge koorts). Verder dekt je basisverzekering alleen de kosten voor zorg die in Nederland gebruikelijk zijn. Je betaalt het verschil in kosten zelf als een bepaalde behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland.

Een optie is om je aanvullend te laten verzekeren voor medische kosten. Dat kan bij je zorgverzekering of door een aparte reisverzekering af te sluiten. Maar let op: de dekking van je aanvullende reisverzekering kan verschillen als je in een land bent met code oranje of rood. Dan ben je wel verzekerd voor spoedeisende zorg via je basisverzekering, maar meestal niet via je aanvullende verzekering of reisverzekering. Dat betekent ook dat je de hoge kosten voor eventuele terugkeer naar Nederland zelf moet betalen.

Wil je naar het buitenland op vakantie, houd dan altijd de actuele ontwikkelingen op de site Nederland Wereldwijd in de gaten, want in korte tijd kan er veel veranderen. 

Lees ook deze bijlage

Bronnen: geld.nl, consumentenbond.nl, zorgwijzer.nl, das.nl

Lees meer over: Coronatijd en Verzekeringen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu