Red ons van de quinoa-politie
We worden bang gemaakt voor gluten, dienen Himalayazout aan te schaffen en mogen alleen nog bakken in kokosolie. Maar we laten ons niet gek maken.
Er wordt van alles over voeding beweerd. De adviezen van het ‘brave’ Voedingscentrum en de Schijf van Vijf zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad, opgesteld door mensen die echt wat van voeding afweten. Maar tegenwoordig wordt er beter geluisterd naar jonge, mooie, hippe voedingsgoeroes en internetbloggers. Veel van hun adviezen komen op hetzelfde neer. Kennelijk worden sommige voedingsideeën, gefundeerd of niet, eindeloos herhaald en nagepraat.
Zo lijden bijna al deze ‘voedingsexperts’ aan onterechte gluten- en dus brood- en pasta-angst. Ze zweren bij havermout, gierst, zoete aardappels en quinoa. Daar is niks mis mee, maar dat is er met gewone aardappels, volkorenbrood en -pasta ook niet. In plaats van doorsnee zuivel wordt meestal amandel-, rijst- en havermelk aanbevolen. Dat zijn geen goede alternatieven, ze bevatten nauwelijks voedingsstoffen. Sojamelk en -yoghurt wel. Kokos en kokosolie zijn heel populair. Maar kokos heeft geen bijzonder gezonde eigenschappen. Sterker nog: kokosolie bestaat grotendeels uit ongezond verzadigd vet en is bovendien stinkend duur.
Ook worden onnodige en eveneens prijzige ‘superfoods’ veel gebruikt: chia- en hennepzaad, rauwe cacao en spirulina. Gewoon zout wordt vervangen door Himalayazout, zeezout of Keltisch zout. Niet gezonder, wel duurder. Ook suiker is taboe. Maar de voedingsschrijvers maken talloze, vaak behoor-lijk calorierijke hapjes met alternatief zoet als kokos-bloesemsuiker, ahornsiroop, honing en gedroogd fruit, die allemaal vooral bestaan uit: suiker. Al zijn ze meestal wel wat vitamine- en vezelrijker dan commerciële tussendoortjes.
De goeroes gebruiken alternatief zoet dat net zo slecht is als suiker
Aanbevolen ‘extra’s’ als oilpulling en het drinken van klei zijn onzinnig of ronduit slecht voor je: vooral niet doen. En tenslotte larderen met name de voedingsdames hun teksten uitbundig met een kinderlijk Amerikaans-Engels. Ongetwijfeld trendy, maar het komt je geloofwaardigheid niet ten goede als je een Griekse wijsgeer citeert … in het Engels.
Zijn alle adviezen dan onzinnig of ongezond? Nee. Bijna al deze ‘lifestyle-experts’ adviseren om, net als het Voedingscentrum overigens, veel groente, fruit en andere plantaardige producten zoals peulvruchten, noten en granen te eten. En om bewerkte voedingsmiddelen die vaak bomvol suiker, vet en zout zitten, te laten staan en minder vlees te eten: ook goed voor milieu en klimaat. En hun recepten zijn vaak creatief en smakelijk, waardoor je wordt gestimuleerd om eens wat anders te proberen en met meer verse producten te koken.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!