Podcastluistertips van Mischa

Podcasts kunnen over alle mogelijke onderwerpen gaan, en je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt, in de auto of als je aan het schoonmaken bent. Radiopresentator Mischa Blok is groot fan én maker van de podcasts VINK en Liefdeslessen. Dit keer heeft ze vier podcastluistertips voor je. Onder andere over een componist die tijdens de oorlog zijn muziek liet onderduiken en een sterrenkundige die antennes wil plaatsen op de maan.

 • 1

  De man en de maan
  Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een belachelijk plan. Hij wil weten wat er net na de oerknal gebeurde en daarom wil hij duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan. Maar hoe komt hij daar? De NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie verklaren hem voor gek. Zijn plan is te duur, te complex. Maar dan krijgt hij de kans om te gaan samenwerken met opkomende ruimtemacht China – wat niet zonder risico’s blijkt. Documentairemaker Saar Slegers volgt hem bij dit waargebeurde avontuur dat veel weg heeft van een spannend jongensboek.

 • 2

  Toen was ik 12
  Er bestaan niet veel podcasts die geschikt zijn voor kinderen én volwassenen, maar Toen was ik 12 leent zich prima voor gezamenlijke autoritten naar voetbal, hockey of de camping in Frankrijk. In deze podcast van Willem Wever blikken volwassenen terug op grote gebeurtenissen die plaatsvonden toen ze twaalf jaar waren. Zoals Pamela, die de Bijlmerramp van dichtbij meemaakte. Of Sandra, die als tienermeisje het laatste concert van Doe Maar bijwoonde. Prachtige, levendige verslagen die je terugbrengen in de tijd.

 • 3

  Iemand
  die iets ongelooflijks heeft meegemaakt. Iemand met een heel bijzonder levensverhaal. Iemand die een bizarre prestatie heeft geleverd. In deze podcast vertellen onbekende mensen de mooiste verhalen. Gemaakt door Ward Bogaert en Philip Heymans van de Vlaamse Radio 1. Ik luisterde naar het verhaal van de 96-jarige Rosy. Als ze zeventien is, vraagt ze aan haar moeder of ze met de buurjongen mag trouwen. ‘Dat moet je aan je vader vragen’, antwoordt zij, ‘en je vader woont in New York.’ Vervolgens ontdekt Rosy dat de mensen van wie ze altijd dacht dat het haar ouders waren, dat niet zijn.

 • 4

  Muziek tot leven
  Het zal je niet ontgaan zijn, dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Reden voor NPO Radio 4 om de verhalen van musici in de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Veelal Joodse componisten en musici die hun beroep niet meer mochten uitoefenen, maar toch een manier vonden om hun roeping te blijven volgen. Zoals componist Leo Smit. Zijn werk werd twee weken voor het uitbreken van de oorlog nog gespeeld in het Amsterdamse Concertgebouw. Nadat de oorlog was uitgebroken, slaagde hij erin de door hem gecomponeerde muziek te laten onderduiken.

Lees meer over: Columns

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu