Paul heeft 13.000 boeken en 6000 buttons

Paul van Es (52), eindredacteur en filmrecensent bij TrosKompas, heeft 13.000 boeken en 6000 buttons. Ze beslaan samen de hele benedenverdieping; zijn man cave. Zijn vrouw is minimalist.

‘ButtonPaul’ is mijn bijnaam. Men kent mij niet zonder button. Al veertig jaar spaar ik ze; ik heb inmiddels zo’n 6000 stuks. De collectie beheer ik actief; elke dag draag ik een andere button, die kies ik ‘s morgens met zorg uit. Vaak is mijn keuze een knipoog naar de actualiteit. Als het Filmfestival in Rotterdam begint, draag ik een button met IFFR-logo en gestileerd tijgerhoofdje. Is het Blue Monday, dan kies ik voor een smiley met de tekst Don’t worry be happy. De buttons zitten vastgespeld op theedoeken die op stukken karton bevestigd zijn. Op de benedenverdieping in ons huis staan zestig theedoeken met buttons, gesorteerd op thema’s als voetbal, politiek, popmuziek en televisieprogramma’s. Regelmatig krijg ik ze cadeau, anderen sparen ook voor mij. Ik ga elke dag even voor mijn verzameling staan en kijk ernaar. Dat geeft een tevreden gevoel. Ook mijn boekencollectie, ik heb er ruim 13.000, vervult mij met vreugde. Ze staan op alfabetische volgorde in boekenkasten tot aan het plafond en beslaan inmiddels de gehele benedenverdieping van ons huis. In het midden staat mijn bureau. Dit is mijn man cave. Passanten denken nogal eens dat het een buurtbibliotheek is. Heerlijk, omringd te zijn door literatuur, reis- en kunstboeken. Nee, ik heb ze niet allemaal gelezen, veel wel. Favoriet is Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. Ik ben een rasverzamelaar; als kind begon ik met sigarenbandjes, postzegels en stickers. Tijdens m’n studententijd breidde ik uit met colablikjes. Wegens ruimtegebrek heb ik die verzamelingen toen toch maar weggedaan, met pijn in mijn hart. Mijn vrouw, met wie ik zeven jaar samen ben, vindt mijn boekencollectie geen probleem, zolang die maar op de benedenverdieping blijft. Met de buttons heeft ze wat meer moeite. Zij is minimalist; niet van de weeromstuit, maar ze heeft graag zo min mogelijk spullen in huis. Toch neemt ze vaak een button voor me mee als ze terugkeert van een vriendinnenweekend. Dat vind ik zo lief.’

Wil je je buttons kwijt? Mail: paulvanes@gmail.com

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer nu