7 Gouden opruimtips voor verzamelaars

Onschuldig verzamelen kan doorslaan in verzameldwang. Naar schatting lijden zo’n 355.000 mensen in ons land aan een verzamelstoornis. Maar een uit de hand gelopen hobby is nog geen dwangstoornis. Hierbij 7 gouden tips om overzicht te houden bij die oh zo leuke verzameling.

1.Begin klein. Kies een lade, hoek, of klein deel van een kamer om mee te beginnen. Te grote projecten kunnen overweldigend zijn.

2.Stel prioriteiten. Vraag jezelf af wat echt belangrijk is. Heb je het object in het afgelopen jaar gebruikt? Heeft het sentimentele waarde? Kan het gemist worden?

3.Vul een herinneringsdoos. Creëer een doos of map voor dierbare herinneringen. Beperk de inhoud tot de écht speciale items. Dit helpt om het aantal bewaarde items te verminderen zonder het gevoel te krijgen dat je herinneringen wegdoet.

4.Schenk of doneer. Weten dat je items een tweede leven krijgen, kan het gemakkelijker maken om ze los te laten. Overweeg ze te doneren aan een goed doel, kringloopwinkel of aan familieleden.

5.Stel limieten. Gebruik bakken of dozen van een bepaalde grootte als limiet voor bepaalde soorten items. Als de bak vol is, moet je keuzes maken over wat te bewaren.

6.Houd het overzicht. Zodra je hebt opgeruimd, probeer dan een routine te ontwikkelen waarbij je regelmatig items evalueert en beslist of je ze nog nodig hebt.

7.Zoek professionele hulp. Als je merkt dat je echt vastzit, overweeg dan om hulp te zoeken bij een therapeut of professional organizer (nbpo.nl) die gespecialiseerd is in verzamelstoornissen. Meer informatie over hoardingproblematiek vind je ook op de site van de Nederlandse Hoarding Week.

Lees ook deze bijlage

Verzameldrift

Verzamelen leidt vaak tot een omvangrijke, bijzondere collectie. Maar het kan ook doorslaan.

Verder lezen
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu