Nieuwe trend: Onkruid spotten

Marvin en Kevin Groen doen aan ‘botanisch stoepkrijten’, zoals zij hetzelfde noemen. Zien zij ‘onkruid’ op straat, dan krijten ze er de naam van het plantje bij en hopen zo de ergernis van veel mensen over onkruid weg te nemen. Meer diversiteit betekent meer groen en dat is goed voor het milieu en dus voor jezelf. “Wij noemen het gewoon kruid.”

Ereprijs. Kruid of onkruid?

Bij de foto: Ereprijs

Ereprijs behoort tot de familie van de weegbree. In de middeleeuwen kregen winnaars van toernooien een krans met deze bloemen als prijs, vandaar de naam. Het plantje werd eeuwenlang in Europa gebruikt als medicijn tegen longtuberculose, jicht, oorpijn, astma en huidziekten.

Nog steeds is ereprijs als geneeskrachtige thee te koop en wordt gebruikt als gorgeldrank bij slijmvliesontstekingen. Dit handige huismiddeltje is dus gewoon te vinden tussen de straattegels.

Ben je benieuwd welk onkruid bij jou in de tuin groeit? Apps als Seek van iNaturalist en PictureThis helpen je om plantensoorten te identificeren.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan