Zorg voor biodiversiteit in je tuin

Inmiddels is iedereen er wel van doordrongen dat biodiversiteit enorm belangrijk is voor de wereld. Maar wat kun je zelf doen om de biodiversiteit te stimuleren?

Auke-Florian Hiemstra is bioloog bij het Naturalis Biodiversity Centre in Leiden en doet onderzoek naar de biodiversiteit in de stad door nesten van meerkoeten te onderzoeken in de Leidse binnenstad. “Sinds 1990 zijn de populaties wilde dieren in Nederland gehalveerd en het aantal insecten en weidevogels is enorm afgenomen”, vertelt Auke-Florian in Allerhande. “In de stad is grappig genoeg de biodiversiteit juist toegenomen! Door een betere waterkwaliteit trokken futen, meerkoeten en ijsvogels naar de stad en bleven er wonen. Ook vossen, egels en slechtvalken hebben inmiddels de stad ontdekt. Dat is mooi, want die eten weer onder meer muizen waar er meer dan genoeg van zijn.”

Eh.. biodiversiteit? Biodiversiteit is kort gezegd de verscheidenheid aan leven op deze planeet. Dus alle planten, dieren en micro-organismen op aarde, van bultrugwalvis tot paardenbloem. Maar ook bacteriën, schimmels en wijzelf. Tot nu toe zijn er al twee miljoen verschillende soorten leven beschreven en elke dag komen daar nieuwe bij. Wetenschappers schatten het totaal aantal soorten zelfs op tien miljoen. Je kunt biodiversiteit zien als een soort bouwwerk, opgebouwd uit allemaal steentjes. Haal je er te veel steentjes uit dan stort het bouwwerk in. Zonder bomen geen apen, zonder plankton geen vis, zonder bloemen geen bijen en andersom en dus ook geen vruchten. Zelfs die vervelende mug heeft een functie. Die dient weer als voedsel voor kikkers die op hun beurt worden gegeten door vogels. Kortom: al het leven is afhankelijk van weer een ander leven.

Dat de insectenpopulatie zo is afgenomen is zorgelijk. Auke-Florian: “Het meeste van ons voedsel wordt in de natuur gemaakt. Vooral de wilde bijen, het liefst zo veel mogelijk verschillende soorten, zorgen door hun bestuiving ervoor dat we mooie, ronde appels krijgen. Maar ook meloenen, kersen, avocado’s, komkommers, broccoli, pompoenen en zelfs amandelen en koffie hebben wij te danken aan de bijen.”

Als er te veel soorten levende wezens verdwijnen, kan het evenwicht in de natuur worden verstoord. Door toedoen van de mens wankelt het bouwwerk. Soorten staan onder druk door het verdwijnen van leefgebied, de impact van de klimaatverandering maar ook de toename van de hoeveelheid plastic in het milieu. Auke-Florian: “Het is tijd dat we weer gaan leven mét de natuur in plaats van ván de natuur. Als we met zijn allen de schouders eronder zetten, kunnen we de biodiversiteit weer meer in balans krijgen.”

Dit kun je zelf doen!

  • 1

    Plant lavendel of marjolein in je tuin of op je balkon. De bloemen van die kruiden trekken veel vlinders en andere insecten aan waardoor je de biodiversiteit onder je ogen ziet toenemen.

  • 2

    Maak een composthoop in je tuin door groente-, fruit- en tuinafval op één plek in je tuin te verzamelen. Hierin kunnen veel dieren en insecten leven die belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Bovendien kun je de compost gebruiken om je tuingrond mee te verreiken. Heb je een balkon? Dan is de aanschaf van een wormenhotel een optie.

  • 3

    Een open deur wellicht, maar neem een eigen tasje mee naar de winkel en gooi het als het stuk is in de plasticbak. Zwervende plastic tasjes kunnen uiteindelijk in de zee terecht komen en opgegeten worden door diertjes die weer worden gegeten door vissen wat erg schadelijk is.

  • 4

    Niet alleen nuttig, maar ook zeer decoratief: een insectenhotel in je tuin. Hierin kunnen bijvoorbeeld vlinders en lieveheersbeestjes veilig overwinteren. Kopen is een optie, maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf maken.

  • 5

    Maai in mei (een groot deel van) je gazon niet. De bijen en insecten zijn er je dankbaar voor. maaimeinederland.nl

  • TIP

    Bestel gratis het e-book ‘Aan de slag voor insecten’ van de Vlinderstichting voor ideeën, inspiratie en concrete tips om insecten te helpen. Of bestel de papieren versie.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan