Negatief zelfbeeld

Als je veel te veel eet of juist veel te weinig, word je ongezond dik of dun. Dat eetgedrag heeft vaak met je zelfbeeld te maken, en dus met je levenshouding. Ben je een perfectionist, een pleaser of een individualist? Psycholoog Jean-Pierre van de Ven heeft een simpele oefening om erachter te komen en geeft tips hoe je beter voor jezelf zorgt.

Nadia weegt 128 kilo en ze heeft genoeg van al dat vet. Ze vindt zichzelf lelijk. Ze gelooft er niets van als haar man zegt dat hij haar mooi vindt. Ze haat de kledingwinkels met grote maten waar ze naartoe moet voor een nieuwe garderobe. En ze is boos op de klasgenoten die haar vroeger hebben gepest. Maar ze is nog veel bozer op zichzelf. Ze wil niet langer slachtoffer zijn. Ze wil haar lichaam niet langer verstoppen. Ze wil haar plek in de wereld eindelijk eens echt innemen. En ze komt in actie. Met een diëtiste maakt Nadia een plan om binnen twee jaar veertig kilo af te vallen. Ze verandert haar eetpatroon en wat ze eet. Met hulp van een ­fitness coach begint ze te sporten. Een halfjaar later is er maar weinig veranderd. Wat Nadia aan gewicht verliest, komt er steeds net zo hard weer aan. Omdat de diëtiste zegt dat haar zelfbeeld echte verandering in de weg staat, belt Nadia mij. Samen kijken we in de spiegel en ik vraag Nadia om te beschrijven wat ze ziet. Niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. ‘Ik zie iemand die door iedereen wordt uitgekotst’, zegt ze huilend.

Drie varianten van een negatief zelfbeeld: ik kan het niet, ik doe er niet toe, ik hoor er niet bij

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan