Duurzaam ondernemen: Milieuvriendelijk zitten
We gooien 247 miljoen kilo aan meubilair weg, waarvan maar 10 procent wordt gerecycled. Gênant, vindt Charlotte van der Lande (32). Ze ontwikkelde voor haar eigen meubellabel A lott of space een modulaire en circulaire sofa, die een leven lang mee kan.
Duurzaamheid lijkt over het algemeen nog een blinde vlek in de meubelbranche.
‘Die loopt een paar jaar achter op de kleding- en voedselindustrie. Terwijl we jaarlijks in Nederland 247 miljoen kilo aan meubilair weggooien, waarvan maar 10 procent wordt gerecycled. Gênante cijfers.
Gelukkig is er wel een verandering gaande. Die komt nu nog vooral van kleine spelers, zoals mijn bedrijf. Dat vergelijk ik met een klein speedbootje dat een stuk wendbaarder is dan de grote, al langer bestaande ondernemingen. Dat zijn de logge vrachtschepen. Maar uiteindelijk zullen ook die een omslag maken, omdat we wel móéten. Duurzaam en circulair ontwerpen wordt uiteindelijk geen keuze meer maar de norm.’
Hoe ben je op het idee gekomen voor A lott of space?
‘Ik kom uit een Brabantse meubelfamilie. Mijn drie broers hebben Lande Family in Schijndel van onze vader overgenomen, maar ik wilde als jongste van het gezin een eigen koers varen.
In Utrecht studeerde ik Visual Art and Design Management. In mijn studentenhuis stonden drie van die enorme oude banken. Die werden weleens omgeruild voor betere exemplaren die we bij het grofvuil op straat vonden.
Banken verhuizen vaak niet mee met mensen, omdat ze niet in hun nieuwe woning passen. Dat vond ik ontzettend raar. Zodoende ben ik tijdens mijn studie meer gaan lezen en nadenken over duurzaamheid en circulariteit.’
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!