Kakeibo: budgetteren op z’n Japans

Heb je weleens van Kakeibo (spreek uit ‘ka-ke-bo’) gehoord? Dit is een Japanse manier van budgetteren die al sinds 1904 bestaat.

In 1904 werd Kakeibo – vrij vertaald ‘huishoudboekje’ – geïntroduceerd door de Japanse journaliste Hani Motoko. Doel hiervan was om vrouwen financieel inzicht te geven. Doordat er een paar jaar geleden een Engelstalige handleiding over Kakeibo uitkwam en er ook een Nederlandse versie verscheen, kwam deze methode, een mix van budgetteren en financiële mindfulness, opnieuw onder de aandacht.

Hoe werkt het?

In het kort komt de Kakeibo-methode erop neer dat je aan het begin van de maand een financiële planning maakt. Je noteert: 

  • Wat er binnenkomt aan inkomsten
  • Wat de vaste lasten zijn
  • Of je (ergens voor) wil sparen en hoeveel dat moet zijn
  • Vervolgens trek je punt 2 en 3 van 1 af en dat deel je door 4 om te zien wat je per week te besteden hebt. Dat geld is bedoeld om uit te geven aan onder andere eten, kleding, vervoer (benzine, trein) cadeautjes en onvoorziene zaken.

 Je kunt, als je het extra overzichtelijk wilt doen, voor dit geld vier categorieën maken ter onderverdeling:

  • overleven: hieronder vallen uitgaven voor eerste levensbehoeften zoals eten, (openbaar) vervoer en artikelen die je nodig hebt voor je gezondheid. 
  • optioneel: uitgaven voor bijvoorbeeld kleding en uitgaan.
  • cultuur: geld dat je kunt uitgeven aan boeken, muziek, musea.
  • extra: het budget dat je reserveert voor bijvoorbeeld reparaties aan je huis of voor onvoorziene uitgaven.

Dagelijks noteer je waar je die dag geld aan hebt uitgegeven. Aan het einde van elke week bekijk je hoe het ervoor staat en zie je of je zo nodig nog moet bijsturen. Aan het einde van de maand bekijk je de afgelopen weken en zie je of je je doelen hebt behaald, waar het eventueel fout ging en wat je volgende maand anders zou kunnen doen. De Kakeibo-methode vergt discipline, maar als je het consequent blijft volhouden, word je er volgens ervaringsdeskundigen steeds beter in en zou je er op jaarbasis zeker zo’n 35% mee kunnen besparen!

Wil je aan de slag met deze methode, dan kunt je je inkomsten en uitgaven bijhouden in een schriftje of in een Excelbestand op je computer, maar je kunt ook de Nederlandse vertaling van het Japanse Kakeibo-boek aanschaffen, of het kasboek van Inge Boot en Marina Steinmann dat op deze methode is gebaseerd. 

Lees meer over: Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu