Hoe werken de trucs van een illusionist?
Sinds mijn 17de verdient Marcel Kalisvaart zijn brood met goochelen. In 2012 uitgeroepen tot beste illusionist van de wereld.
‘Zonder misleiding geen illusies. Je kunt rustig stellen dat ik mijn brood verdien met breinbedrog. Of beter gezegd: met mensen doen geloven dat ze iets anders zien dan wat er daadwerkelijk is. Het draait allemaal om focus en afleiding; de hersenen zijn niet goed in staat om zich op meerdere dingen tegelijk te concentreren. Daar maak ik als illusionist dankbaar gebruik van. En ook van verwachtingen – het brein vult onbewust alvast in wat er vermoedelijk gaat gebeuren. Als je dat als goochelaar weet, kun je erop anticiperen met een truc.
Met behulp van onder andere belichting, geluid, kleur en beweging scheppen we een schijnwereld die voor het brein juist logisch voelt. De toeschouwer weet rationeel dat hij iets ziet wat niet kan, maar hij ziet het toch. Dat kan beangstigend zijn; na een televisieoptreden in Italië kreeg ik op Facebook reacties dat mijn show het werk van de duivel was. Gelukkig vinden de meeste mensen het vooral leuk om even aan de werkelijkheid te ontsnappen.
Sinds mijn 17de verdien ik mijn brood met goochelen. Om dat te kunnen, heb ik me onder andere goed in de psychologie verdiept. Ik verslind boeken over hoe het bewustzijn werkt, en hoe makkelijk mensen beïnvloedbaar zijn. Al die kennis gebruik ik voor het creëren van de ultieme illusie. Een truc die vaak veel indruk maakt, is die waarin ik in bed een laken over mijn hoofd trek. Als het laken een halve seconde later wordt teruggeslagen, ben ik verdwenen en ligt mijn mooie assistente daar. Ik heb die illusie een keer live bij De wereld draait door gedaan, terwijl Matthijs van Nieuwkerk er met zijn neus bovenop zat. Hij viel bijna van zijn stoel. Nee, ik verklap echt niet hoe het werkt. Dat is het geheim van de illusionist.