Handen uit de mouwen: met deze tips en trucs voor een schoon en overzichtelijk huis

Handige foefjes waarmee je de keuken schoon en overzichtelijker maakt. En een snelle manier om de vriezer te ontdooien zonder etenswaren te laten smelten.

Koud dweilen

Als je dweilt met heet water verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Die resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Gebruik dus koud water met daarin een klein beetje reiniger. Zinken emmer 10 liter, gestreepte katoenen dweil, vloerreiniger met sinaasappelgeur 750 ml (alles dille-kamille.nl).

Zelfgemaakte schoonmaakspray

Vul een plantenspuit met water en een beetje allesreiniger. Dat scheelt geld, want je hoeft geen dure schoonmaakspray te kopen. Geruite vaatdoekjes van biologisch katoen per stuk, oudroze theedoek van biologisch katoen, roestvrijstalen trechtertje, biologisch afbreekbaar schuursponsje
(alles dille-kamille.nl), plantenspuit Tomat (ikea.com).

Op een snelle manier de vriezer ontdooien

Een vriezer zonder dikke laag ijs aan de binnenkant verbruikt minder energie. Het ding één of twee keer per jaar ontdooien is dus een goed idee. Wil je liever niet eindeloos wachten tot al het ijs (en al je bevroren etenswaar) is gesmolten, gebruik dan dit stappenplan. Om te voorkomen dat het smeltwater voor een waterballet zorgt, leg je handdoeken onder in de vriezer. Grote stukken ijs kunnen in de gootsteen verder smelten.

Kies een waszak met gecoate binnenkant, die kun je makkelijk schoonmaken. Ze zijn er in veel kleuren, vast ook eentje die past bij jouw interieur

Oud papier en glas praktisch verzamelen

Voor het opsparen van glas en oud papier kun je gecoate waszakken gebruiken die je neerzet of ophangt. Ziet er prettig opgeruimd uit en de zakken zijn fijn praktisch in gebruik. Ze zijn lekker ruim en stevig genoeg om alles in één keer weg te brengen. Waszak (hm.com).

Keukenspul uit het zicht

De binnenkant van een keukenkast leent zich heel goed voor het ophangen van allerhande keukenspul aan een handig plakhaakje dat aardig wat gewicht kan dragen. Plakhaakjes Plutt per 3 stuks (ikea.com), onderzetter van zeegras (dille-kamille.nl), ovenhandschoen.

Slimme oplossing voor alle losse deksels

Op een of andere manier liggen deksels in keukenkastjes altijd in de weg. Bespaar ruimte door ze op te bergen in een bordenrek dat je aan de muur bevestigt of in een kastje neerzet. Bordenrekje Rinnig (ikea.com), linnen theedoek (duikelman.nl).

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu