Haal de natuur in huis

Planten in huis zijn (zéker als je thuis moet werken) heel gezond! Door bouwmaterialen, gordijnen, lijm, verwarming, schoonmaakmiddelen of printers kunnen er binnen chemische stoffen aanwezig zijn. Dit kan leiden tot oogirritatie, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies en vermoeidheid. Planten filteren met hun huidmondjes deze stoffen uit de lucht. Ook hoef je minder te ventileren met planten in huis, waardoor je ’s winters minder hoeft te stoken.

Waar komen die schadelijke stoffen vandaan?

Meubels, verf en lijm en hun verwijderaars, spaanplaat en andere bouwmaterialen, allerlei (huishoudelijke) schoonmaakmiddelen, deodorantsprays en bijvoorbeeld printers kunnen vluchtige schadelijke stoffen zoals radon en formaldehyde uitwasemen. In sigarettenrook zit stikstofoxide en het kankerverwekkende benzeen: binnenshuis roken is dus ook voor je huisgenoten erg ongezond. Wasdrogers en stofzuigers brengen fijnstof in de lucht. Ouderwetse gaskachels, haarden en keukengeisers zonder goede afvoer stoten ongezonde gassen uit. De beste manier om binnenlucht te zuiveren is buitenlucht binnenhalen. Daarom is het advies van het RIVM en het Longfonds: ventileren, ventileren en ventileren! Ook
’s winters. Elke avond de cv laag en een
half uurtje alles openzetten, helpt al.

Planten zuiveren én koelen de lucht

Maar we kunnen ook nog iets anders doen: kamerplanten in huis halen. Al in 1989 bleek uit onderzoek van de NASA dat kamerplanten de lucht kunnen zuiveren van ongezonde stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Bovendien zetten planten CO2 om in zuurstof, ze kunnen fijnstof binden op hun bladeren en ze maken droge lucht vochtiger. Volgens nog lopend onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra) is nu al te zeggen dat kamerplanten een positief effect hebben op zowel de gezondheid als het gevoel van welzijn in kantoren en zorg-
instellingen, dus waarschijnlijk gaat dat ook op voor je eigen huis. Tijdens warme zomers zou je met voldoende planten ook kunnen besparen op airco-kosten, omdat planten de lucht niet alleen zuiveren, maar ook koelen.

De krulvaren maakt korte metten met formaldehyde

Alle planten hebben een min of meer luchtzuiverende werking, maar sommige doen het beter dan anderen: vooral de groene bladplanten. Het bedrijf Fytagoras, gespecialiseerd
in wetenschappelijk plantenonderzoek, heeft kamerplanten in gesloten ruimtes gezet en daarna de giftige stof formaldehyde toegevoegd. De meeste planten zuiverden dan 1 of 2 m3 lucht, maar sommige planten wel 10 tot 30 m3. Je hebt bovendien specialisten. Zo is de krulvaren een echte formaldehyde-expert en verwijdert de lepelplant met name acetonverbindingen.
Klinkt dit te goed om waar te zijn? Een beetje wel. ‘Dat sommige planten betere ‘zuiveraars’ zijn dan andere, is waar’, zegt plantenfysioloog Pieter de Visser. Hij onderzoekt de effecten van luchtzuiverende planten bij Wageningen University & Research. ‘Maar laboratoriumresultaten kun je niet zomaar doortrekken naar een woon- of werksituatie. Zonder extra onderzoek zijn zulke exacte claims niet realistisch.’ Dat klopt, geeft Fytagoras toe. In werkelijkheid wordt het ene huis beter geventileerd dan het andere, of er komen meer of minder schadelijke stoffen vrij. ‘De percentages zijn alleen indicaties van het zuiverend vermogen.’

Wel even opletten dat de zuiveraar niet giftig is

Van de ‘zuiveraars’ uit de top 10 geldt dat globaal één plant per 10 m3 voldoende is om de lucht te ontdoen van de meeste schadelijke stoffen, mits het een redelijk fors exemplaar is natuurlijk. Eén waarschuwing: veel van deze luchtzuiveraars zijn in minder of meerdere mate giftig voor huisdieren en kinderen (op varens, palmen en graslelies na). Let dus op waar je ze neerzet.

Top 10 luchtzuiverende planten

  • Sansevieria
  • Graslelie (Chlorophytum)
  • Klimopsoorten (Hedera)
  • Lepelplant (Spathiphyllum)
  • Drakenklimop (Epipremnum aureum)
  • Rubberplant (Ficus elastica)
  • Drakenbloedbomen (Dracaena)
  • Philodendron-soorten
  • Varens, zoals de krulvaren (Nephrolepis exaltata)
  • Palmen als bamboe­palm en goudpalm

Kamerjungle

De meeste luchtzuiverende kamerplanten houden van licht (maar niet van direct zonlicht) en een iets vochtige lucht. Als je planten in een groep bij elkaar zet in een soort ‘kamerjungle’ creëer je een microklimaat waarvan ze allemaal profijt hebben. Planten die meer licht nodig hebben, zet je hoger en schaduw- en vochtminnende planten wat lager. Vooral varens hebben vochtige lucht nodig. Zet hun pot bijvoorbeeld in een grotere pot en vul de tussenruimte met mos, dat je vochtig houdt. De geleidelijke verdamping van dat water zorgt voor het perfecte ‘varenklimaat’.

Duurzaam gekweekte kamerplanten

Helaas worden nog lang niet alle planten op milieuvriendelijke wijze gekweekt. Bij de volgende adressen zit je gelukkig goed:

Sprinklr
Ogreen
V.D.E. plant

Bron: ivn.nl

Lees meer over: Bespaartips, Coronatijd, Duurzaam leven en Gezond leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu