Onder de loep: weegschalen

Waar moet je op letten wanneer je een weegschaal koopt? En wat moet-ie allemaal nog meer kunnen dan wegen?

De prijs van een personenweegschaal varieert van € 13 tot € 1860. Welke kun je het beste kiezen? Een digitale? Of een analoge, zoals vaak bij de dokter wordt gebruikt? Eentje die nog meer meet dan alleen het gewicht, zoals bijvoorbeeld het vetpercentage of de spiermassa? Marijke Berkenpas (37) is voedingswetenschapper en werkt als diëtist bij Amsterdam UMC. Bovendien is ze oprichtster van het foodplatform I am a foodie. ‘In het ziekenhuis gebruiken we medische weegschalen die geregeld geijkt worden, zodat ze het exacte gewicht meten. Voor consumenten zonder gewichtsproblematiek is zo’n weegschaal niet nodig. Op een gewone weegschaal kun je prima zien of je bent aangekomen of afgevallen. Dáár gaat het om, niet om eventuele kleine afwijkingen. Ook zijn er hightech weegschalen, die vocht-, vet- en skeletmassa en waterpercentage meten. Die resultaten zijn niet heel accuraat en de formule waarmee dat wordt berekend, verschilt van merk tot merk. De uitslag kan in de sportschool dus anders zijn dan thuis.’

Hoe vaak moet je erop?

Voedingswetenschapper Marijke Berkenpas: ‘Niet vaker dan eens per week. Belangrijk is het wegen steeds op hetzelfde tijdstip te doen. Liefst in de ochtend, zonder kleren aan. Als je onverklaarbaar een aantal kilo afvalt, zonder anders te leven, ga dan naar de huisarts. Het kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is.’

Moeten ouders van dochters wel een weegschaal in huis hebben?

Marilène Strijbos is als kinder- en jeugdpsychiater onder meer werkzaam in het academisch kinder- en jeugdcentrum voor psychiatrie de Bascule in Amsterdam. Ze heeft veel ervaring met kinderen met eetstoornissen. Ze zegt: ‘Geen weegschaal in huis voorkomt anorexia niet. Maar ik zou de weegschaal het huis uitdoen als je merkt dat je kind er verdacht vaak op staat.’  Marijke Berkenpas: ‘Het hangt ervan af hoe je als ouder zelf met je gewicht, uiterlijk en weegschaal omgaat. Goed voorbeeld doet goed volgen.’

Welke kies je?

Je hebt weegschalen en je hebt weegschalen. De een meet alleen je gewicht, de ander ook je vetpercentage, je spier- en skeletmassa en BMI.  Wat jij wil!


De BF511 is meer dan een weegschaal, hij screent het lichaam van A tot Z. Geeft inzicht in lichaamsvet, visceraal vet, skeletspierniveau, BMI en het zogenoemde ‘basaal metabolisme’, ofwel het energieverbruik in rust. Omron, vanaf € 79.


De WG-2428 is analoog en heeft een vintage design. Eenvoudig en accuraat. Tristar € 22


De GS 300 is een weegschaal die doet waarvoor hij gemaakt is: wegen. Simpel en degelijk, in rood, blauw of zwart. Beurer, € 29,90.


De gebruiksvriendelijke Body Up BM2520 geeft inzicht in je gewicht, vetmassa en BMI. Met geheugen voor acht personen. Tefal, € 32.


De HN289 is verkrijgbaar in het oceaanblauw, diepzwart, bloesemroze en zijdegrijs. Omron, € 24,99.


De BS 436 Connect meet het vetpercentage, de spiermassa, het vochtgehalte, de botmassa en BMI. De meetresultaten kun je bekijken op je smartphone. Medisana, € 60.


De PW708ZW is een digitale weegschaal die tot 100 gram nauwkeurig weegt, tot een maximum van 180 kilo. Met geheugen voor maximaal tien personen, voorzien van gebruikersherkenning. Inventum, € 25.

Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu