Tip 1 bij geldzorgen: praat erover!
Mensen met schulden wachten gemiddeld vijf jaar met hulp zoeken. In die vijf jaar wordt het schuldbedrag vaak tien keer zo hoog. Dat brengt doffe ellende met zich mee en ontzettend veel stress. Blijf dus niet in je eentje tobben.
‘Financiële problemen komen in alle lagen van de bevolking voor’, zegt Frederieke Kokol, manager van hulplijn 0800-8115, waar mensen met geldzorgen terechtkunnen. ‘Als je alles goed voor elkaar hebt is de kans op financiële problemen minder groot, maar ook dan kan het misgaan. Als je bijvoorbeeld door overlijden, ziekte of scheiding een lager inkomen hebt, maar ondertussen wel met hoge vaste lasten te maken hebt.’ Volgens het Nibud hebben 1,5 miljoen huishoudens in Nederland betalingsachterstanden. Dat kan variëren van even krap zitten en de energierekening niet kunnen betalen tot een berg schulden bij een heleboel instanties.
Als mensen er zelf niet uit komen en het lukt ook niet met hulp van anderen, komen ze vaak terecht bij de Schuldhulpverlening van de gemeente. Volgens het Nibud hebben in 2020 78.000 mensen zich gemeld bij Schuldhulpverlening. De gemeente probeert dan met de schuldeisers afspraken te maken over – meestal gedeeltelijke – aflossing van de schulden. Het komt ook voor dat de gemeente de schulden saneert. Zulke trajecten zijn geen pretje. Je hebt een paar jaar weinig te zeggen over je geld – maar daarna ben je wel schuldenvrij.
Zoek hulp in een vroeg stadium
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!