Geen reiskosten, tóch een vergoeding

Werk je alleen nog maar thuis? Je mag ook in januari 2021 belastingvrij een reiskostenvergoeding krijgen van je werkgever.

Toen we vorig jaar maart opeens thuis moesten werken, dachten de meeste mensen dat dat tijdelijk zou zijn. Vrijwel alle werkgevers bleven daarom reiskostenvergoedingen betalen aan hun werknemers. Inmiddels werken heel wat mensen al een maand of tien grotendeels of volledig thuis. Veel werkgevers zijn inmiddels gestopt met het betalen van reiskostenvergoedingen. Maar veel anderen betalen nog steeds.

Extra loon

Officieel mag een werkgever nog maximaal zes weken een reiskostenvergoeding blijven betalen terwijl een werknemer in werkelijkheid geen reiskosten meer maakt. Dit speelt bijvoorbeeld als werknemers lange tijd ziek zijn. Werkgevers mogen de werkelijke kosten van het openbaar vervoer vergoeden of een autokostenvergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Langer dan zes weken doorbetalen van reiskosten terwijl iemand geen reiskosten meer maakt, is eigenlijk een soort extra loon, vindt de Belastingdienst. En daar moet belasting over betaald worden.

Thuiswerken kost € 2 per dag

Vanwege corona heeft het kabinet vorig jaar besloten dat werkgevers tot 31 december 2020 belastingvrij een reiskostenvergoeding mochten geven, ook als de werknemer thuis werkt. Dat is vrij logisch. Niemand weet immers hoe lang de coronacrisis nog gaat duren en wanneer we weer naar kantoor mogen. Maar er is nog een extra reden om soepel om te gaan met reiskostenvergoedingen. Als je thuis werkt, maak je allerlei kosten die je niet maakt als je op kantoor werkt. Je bent de hele dag thuis. De verwarming is aan, je zit achter je computer, dus het zit erin dat je energierekening omhooggaat. Het Nibud heeft uitgerekend dat een dag thuis werken € 2 kost. Denk aan de energierekening, kopjes koffie, wc-papier, een hogere waterrekening, de afschrijving van je bureaustoel, kortom allerlei kosten die je misschien niet direct ziet, maar die je wel maakt. Alles bij elkaar gaat het per maand toch om € 43 als je fulltime werkt.

Reiskostenvergoeding dekt de kosten

Werkgevers weten natuurlijk ook wel dat werknemers kosten maken. Doorgaan met het betalen van de reiskostenvergoeding kan dan een mooie oplossing zijn. Dan worden je extra kosten vergoed, zonder dat er allerlei ingewikkelds geregeld hoeft te worden. daarom heeft het kabinet besloten dat werkgevers ook in januari 2021 nog steeds onbelast een reiskostenvergoeding mogen geven. De kans is groot dat dit mag zolang corona nog onder ons is.

Spreek iets af

Ondertussen zijn er ook veel werkgevers gestopt met het betalen van de reiskostenvergoeding. In plaats daarvan kijken ze naar de werkelijke kosten die een werknemer maakt en die vergoeden ze dan. Vaak wordt de € 2 per dag van het Nibud als norm gebruikt. Inmiddels zijn er ook al cao’s afgesloten waarin afspraken staan over vergoedingen van thuiswerkkosten. Logisch, want het zit erin dat we ook na corona vaker thuis zullen werken. Dus als je werkgever je reiskostenvergoeding niet meer betaalt en ook niets extra’s vergoedt vanwege thuiswerkkosten, is het tijd om dit eens aan te kaarten.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis