Lesje economie: eerder stoppen met werken

Lang niet iedereen wil of kan blijven werken tot de AOW-leeftijd. Eerder stoppen met werken kan nog steeds. Dit jaar is dat voor veel mensen zelfs iets gemakkelijker geworden.

In heel wat recente cao’s zijn nieuwe afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken. Dat heeft te maken met de tijdelijke afschaffing van de RVU-boete (Regeling vervroegd uittreden). De RVU-boete (een fiscale boete voor werkgevers) is bedoeld om te voorkomen dat werkgevers oudere werknemers ontslaan. Omdat veel 60-plussers hun werk zwaar vinden en zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op de verhoogde AOW-leeftijd, geldt de RVU-boete de komende jaren niet.

Veel mensen die met pensioen gaan voordat ze AOW krijgen, laten de eerste jaren een hoger pensioen uitkeren. Zo overbruggen ze de periode tot de AOW-uitkering. Later krijg je dan minder pensioen, maar tegen die tijd krijg je ook AOW. Als je een RVU-uitkering krijgt, hoeft dat niet: werkgevers mogen nu werknemers maximaal drie jaar voordat zij AOW krijgen een uitkering aanbieden die ongeveer even hoog is als de AOW. In 2021 is deze uitkering bruto € 1.847 per maand. Als deze uitkering niet hoog genoeg voor je is, kun je je pensioen al eerder laten ingaan. Dat kan bij vrijwel alle pensioenfondsen.

Afhankelijk van de werkgever

De RVU-uitkering kun je niet altijd de wettelijk toegestane drie jaar krijgen. In sommige cao’s is het één of twee jaar. Als je in een bedrijf werkt waar hierover geen afspraken gemaakt zijn, kun je dit zelf voorstellen aan je werkgever. Maar het is geen recht, je bent afhankelijk van de toestemming van je werkgever. Ook zijn er cao’s met een seniorenregeling, zoals de 80-90-100-regeling. Dan hoef je nog maar 80 procent van de tijd te werken en krijg je 90 procent van je oorspronkelijke loon. In de tussentijd blijf je je oorspronkelijke pensioen opbouwen, dus 100 procent.

Eerder met pensioen

Er zijn ook andere manieren om eerder te stoppen met werken. De meest simpele is dat je eerder met pensioen gaat. In sommige pensioenregelingen kan dat al vanaf je 55ste. Dat is meestal niet haalbaar. Als je eerder met pensioen gaat, krijg je minder pensioen. Niet alleen omdat je pensioen over meer jaren uitgesmeerd moet worden, maar ook omdat je korter pensioen opbouwt. Dus je pensioenpot wordt kleiner, en je gaat hem ook nog eens eerder gebruiken. Hoeveel pensioen je krijgt als je eerder met pensioen gaat, kun je laten uitrekenen bij je pensioenfonds. Vaak kun je dit ook zelf zien als je inlogt op de website.

Het is wel even zoeken naar de beste manier om eerder te stoppen met werken

  • Eerder met pensioen betekent minder pensioen. Het wordt over meer jaren uitgesmeerd en je bouwt korter op.

  • Twee dagen per week minder werken? Laat op die dagen je pensioen ingaan.

  • Sinds 1 januari 2021 mag je maximaal honderd weken verlof sparen. Dat kun je soms gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen is ook een mooie manier om je werk gemakkelijker te maken. Bij de meeste pensioenfondsen kan dit, maar je moet er natuurlijk ook afspraken over maken met je werkgever. Het idee is dat je een of twee dagen per week minder gaat werken. Dan krijg je minder loon, maar dat vang je op door op die dagen je pensioen te laten ingaan. Over de dagen waarop je nog werkt, blijf je pensioen opbouwen. Daardoor vallen de financiële consequenties van deeltijdpensioen vaak mee.

Verlof sparen

Ook kun je verlof sparen. Je mocht fiscaalvriendelijk al maximaal vijftig weken verlof sparen. Sinds 1 januari 2021 mag je wettelijk maximaal honderd weken verlof sparen. Dan spaar je voor een doorbetaald verlof. Dat kun je gebruiken voor een sabbatical, maar ook om eerder te stoppen met werken. In sommige cao’s zijn hier afspraken over gemaakt. Als dat niet zo is en je wilt wel verlof sparen, is het iets om te bespreken met je werkgever. Maar werkgevers zitten vaak niet te wachten op zo’n verlofstuwmeer. Zij kunnen bepalen dat je je verlof na vijf jaar moet opnemen of laten uitbetalen. Als jouw verlof bedoeld was om eerder met pensioen te gaan, schiet je daar niets mee op. Eerder stoppen met werken kan dus (bijna) altijd, maar het is even zoeken naar de beste manier.

Lees meer over: Met pensioen en Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Catharina Van Doorn
19-11-2021 om 21:40

Altijd jammer als je haast geen pesioenoverzicht hebt je nog tot 67 5 dagen moet werken als je werkgever een ander cao heeft en je niet eerder er uit kan.

Praat mee