Droogbloemen: hip én groen

Droogbloemen zijn heerlijk nostalgisch en ze dragen ook nog eens bij aan een beter milieu. Een verse bos bloemen staat qua CO2-uitstoot gelijk aan een ritje van 20 kilometer met de auto! Zonde dus als zo’n bos al na een weekje in de kliko belandt.

Pluk (of koop) geschikte bloemen

Omdat droogbloemen ‘in’ zijn, zijn ze overal te koop. Handig, maar het is natuurlijk leuker om zelf aan de slag te gaan. En een stuk goedkoper ook, want voor een bosje droogbloemen ben je al snel meer dan twintig euro kwijt! Hieronder vind je een aantal bloemen die prima geschikt zijn om zelf te drogen. Als je ze nu zaait, kun je ze in de zomer oogsten! Krijg of koop je een bosje verse bloemen, geef dan de bloemen die er na een weekje nog prima uitzien een tweede leven.

  • Gipskruid droogt snel en zelfs een takje staat al heel decoratief.
  • Eucalyptustakken houden heel lang hun fraaie, mintgroene kleur. Drogen gaat simpel: zet ze gewoon in een vaas zonder water.
  • Lavendel droogt niet alleen heel goed, maar ruikt ook nog eens lekker.
  • Hortensiabloemen kun je het beste plukken in de nazomer op een droge zonnige dag. Wacht niet tot ’s avonds.

Behalve bovengenoemd rijtje bloemen, zijn stro- of korenbloemen ook ideale soorten, omdat ze stevige stelen hebben en ze tijdens het drogen hun kleur behouden. Ook engelwortel, wilde peen en rozen doen het prima. Grassoorten zoals pampasgras en erianthus zijn heel decoratief en dat geldt ook voor tarwe- en haverstengels. 

Tips om zelf bloemen te drogen

  • 1

    Gebruik geen bloemen met slappe stengels, zoals gerbera’s. Die drogen niet goed.

  • 2

    Kies roze, rode, blauwe of gele bloemen, die kleuren blijven eenmaal gedroogd het mooist.

  • 3

    Droog de bloemen bij voorkeur in een ruimte met zo weinig mogelijk licht, dan blijven de kleuren beter behouden. Zie ook methode 1 hieronder.

  • 4

    Gebruik eventueel een speciaal droogrekje waaraan je de bloemen kunt ophangen zodat er van alle kanten lucht bij kan.

Droogmethode 1: Aan de lucht

https://nl.wikihow.com/Bloemen-drogen

Verwijder overtollig blad, vooral net onder het bloemhoofd. Bind een touwtje aan de uiteinden van de stelen en hang de bloemen ondersteboven op een warme, droge, donkere en goed geventileerde plek zoals de zolder. De schuur buiten is vanwege de kou en het vocht niet geschikt. Er zijn speciale droogrekjes te koop. Zorg ervoor dat de takken elkaar zo min mogelijk raken om schimmelen tegen te gaan. Dan is het een kwestie van geduld: over het algemeen neemt het drogen één tot acht weken in beslag.

Droogmethode 2: Silicagel of rijst

Doe een laagje silicagel of rijst of fijn zand uit een dierenspeciaalzaak van een centimeter of vijf in een platte, luchtdicht afsluitbare bak en prik daar kort afgesneden bloemen in zonder dat ze elkaar raken. Strooi daarover nog een laagje silicagel, rijst of zand zodat de bloemen net bedekt zijn. Sluit de bak goed af zodat er geen lucht bij kan. Wel om de paar dagen controleren of de bloemen al gedroogd zijn. Te lang wachten zorgt voor broosheid en een donkere kleur.

Droogmethode 3: Heteluchtoven

Ben je een wat minder geduldig type, dan is deze methode zeer geschikt. Stel de heteluchtoven in op maximaal 40 graden, knip kippengaas op maat en steek hier de stengels doorheen. Leg het gaas op het ovenrooster en controleer na een aantal uur of de bloemen al droog zijn. Daarna nog even op het rooster laten liggen om af te koelen. Onder meer chrysanten zijn geschikt voor deze methode.

Droogmethode 3: In een vaas zonder water

Bloemen met stevige stelen zoals gipskruid, lavendel, uitgebloeide hortensia of craspedia-bolletjes kun je prima drogen in een vaas zonder water. Zo heb je nog langer plezier van je bloemen. Bij te zware bloemhoofden zoals rozen zullen de bloemen gaan hangen. Handig is om eerst kippengaas over de vaas te spannen en daar de stelen doorheen te steken.

Droogmethode 4: Persen

Gedroogde bloemen komen ook prachtig tot hun recht in een lijstje. De bloemen moet je hiervoor drogen door ze te persen. Er zijn speciale bloemenpersen in de handel. Of gebruik een groot, zwaar boek.

1. Leg in een dik boek een vel keukenpapier op een pagina en leg daar de bloemen of bladeren op, los van elkaar. Neem niet jouw lievelingsboek: het sap uit de bloemen kan vlekken!
2. Leg bovenop de bloemen of bladeren nog een stuk keukenpapier en sluit het boek voorzichtig. Stapel er eventueel nog wat zware boeken bovenop.
3. Kies een droge plaats om het boek neer te leggen en ververs na een dag het keukenpapier.
4. Herhaal dit, afhankelijk van de vochtigheid van de bloemen, een aantal keer. In het begin dagelijks, daarna elke twee weken.
5. Na een week of vijf is het drogingsproces wel voltooid. Haal de bloemen of bladeren voorzichtig los, plak ze op (gekleurd) papier en doe ze in een fotolijstje.

Methode 5: Glycerine

Dit is geen droogmethode maar een middel om planten en bloemen te bewaren. Het water in de bladeren en de bloemen wordt dan vervangen door glycerine. Afhankelijk van de plant kan dit 1 tot 8 weken duren.

Deze methode is geschikt voor soorten als buxus en ilex, dwergmispel, brem, elaeagnus, eucalyptus, beuk, hortensia, magnolia, mahoniestruik, molucella, laurier, eik, rododendron, roos, rozemarijn, wilg en lijsterbes.

Decoreren

En dan is het eindelijk tijd om je gedroogde bloemen om te toveren in een fraaie decoratie. Droogbloemen tonen prachtig in glazen flessen, in een krans of gewoon aan elkaar gebonden met een mooi touw of lint. Spuit vooraf nog wat haarlak over de bloemen. Hierdoor behouden ze beter hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Zet het droogboeket niet op een plek met een hoge luchtvochtigheid zoals de badkamer. Droogbloemen nemen namelijk vocht op en dat komt hun levensduur niet ten goede.

Wil je meer weten of het drogen en verwerken van bloemen, dan is het boek Droogbloemen van Bex Partridge een goede tip. Daarin vind je praktisch advies over hoe je bloemen kweekt, plukt en droogt.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan