De waarheid over resveratrol

Klinkt aantrekkelijk: wijn drinken om de kans op ernstige ziektes te verlagen én langer jong te blijven. En dat dankzij één stofje: resveratrol. Moeten we voortaan op doktersadvies aan de fles?

Ja, graag

Resveratrol, het ‘wonderingrediënt’ in rode wijn, komt uit de druivenschillen. Het is een polyfenol: een anti-oxidant in planten. De lijst van onderzoeken die resveratrol een indrukwekkende, gezondheidsbevorderende kracht toedichten is enorm. Muizen die ’t kregen, leefden gemiddeld een stuk langer, en ze hadden ook minder vaak kanker en hart- en vaatziektes. Twee jaar geleden is resveratrol op te dikke mensen getest. Daaruit bleek dat het een gunstig effect heeft op de stofwisseling, op de bloed- en insulinespiegel en op het functioneren van de lever. Last but not least zijn er wetenschappers die resveratrol als Alzheimer-medicijn zien. Minder kans op kanker en dementie, een anti-aging effect, goed voor je hart. Snel ontkurken die fles. Toch?

Nee, dank je

Prof. dr. Erik Stroes, internist en hoofd vasculaire geneeskunde bij het AMC, nuanceert: ‘Als je alle literatuur er op naleest, zou je bijna denken: ik word 100 met die resveratrol.’ Helaas is het niet zo simpel volgens hem. Ten eerste is bijna al het onderzoek tot nu toe uitgevoerd met dieren. Hoe fantastisch die resultaten ook zijn, dat betekent totaal niet dat je ze automatisch kunt vertalen naar de mens. Ook de dosis telt. Als je van de gezondheidseffecten van resveratrol wilt profiteren, zou je onmogelijk veel wijn moeten drinken: meerdere flessen per dag. Resveratrol innemen als supplement dan? Stroes heeft er zelf onderzoek naar gedaan: ‘We hebben mensen capsules gegeven met polyfenolen uit druiven. Als we ons heel erg inspanden, vonden we jammer genoeg hooguit een heel klein beetje minder gevoeligheid voor een ontstekingsprikkel.’ Het doet hem denken aan de vitaminediscussie: groente is gezond, maar bereik je hetzelfde met vitaminepillen? ‘Ik ben bang dat voor polyfenolen hetzelfde verhaal opgaat: gewoon een beetje resveratrol nemen zal de truc niet doen.’

Proost dan maar?

Stroes vertelt aan patiënten die graag wijn drinken dat ze daar ‘met gezonde mate’ mee door kunnen gaan – voor vrouwen dagelijks maximaal één glas en voor mannen twee – omdat dat ‘zeker niet ongunstig en waarschijnlijk zelfs gunstig is’ met het oog op hart- en vaatziekten. Maar of dat per se te danken is aan de resveratrol, is nog maar de vraag. Stroes: ‘In Rusland hebben hart- en vaatlijders ook profijt van wodka, omdat alcohol de vaten verwijdt.’ Toch zal hij nooit iemand aanraden om aan de sterke drank te gaan: ‘Dat levert weer andere gezondheidsproblemen op.’ En er kleeft nog een nadeel aan te veel drank: het is een verborgen caloriebom, zeker als je er steevast wat blokjes kaas bijneemt. Waardoor je op den duur te dik kan worden en je kans op allerlei serieuze kwalen juist verhoogt. Waar we dan goed aan doen? Stroes: ‘Het enige wat tot nader order werkt, is een gezonde levensstijl en evidence based medicijnen.’ En dat dagelijkse wijntje is dus geen probleem. De kleur maakt niet uit: ook in wit zitten gezonde polyfenolen. Net als in een appelschil, pinda’s en chocola trouwens.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan