De huishoudpot van fotograaf Lieske Meima

Hoe gaan anderen om met geld, bezuinigingen, boodschappen en bankrekeningen. Lieske Meima is niet zo’n koper, ze wordt niet ongelukkig als er luxe wegvalt. En als er veel geld binnenkomt, spaart ze stevig voor slechtere tijden.

Krappe beurs

Lieske Meima (58) en haar man zijn al zo’n veertig jaar samen. Ze hebben twee kinderen die het huis uit zijn. Zij is fotograaf, vooral voor bedrijven en organisaties (lieskemeimafotografie.nl). Hij ontwikkelt en realiseert projecten op het gebied van erfgoed, kunst en toerisme.

Last gehad van corona in je werk?

‘Er werden veel opdrachten afgezegd. Nu heb ik een baan als bron- en contact- onderzoeker bij de GGD voor 3 dagen per week. Dat biedt wat zekerheid, maar het is tijdelijk en op oproepbasis. Daarnaast zijn er nu weer wat foto-opdrachten.’

Vind je financiële onzekerheid vervelend?

‘Ja, maar ik ben eraan gewend geraakt. De laatste twintig jaar hebben mijn man en ik sterk wisselende inkomsten. We zijn allebei ondernemer. Ik was aanvankelijk kunstenaar en ben nu fotograaf, maar heb er vaak parttime baantjes bij. Deels uit noodzaak, maar ik vind het ook verrijkend om bij veel verschillende organisaties en bedrijven rond te lopen. Soms komen we geld tekort, soms zitten we er heel warm bij. Al met al fluctueert ons inkomen van modaal tot zo’n vier keer modaal. Als er veel binnenkomt sparen we stevig voor pensioen en slechte tijden, als er weinig binnenkomt gebruiken we ons spaargeld. In al die jaren heb ik het vertrouwen gekregen dat het wel goed komt.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan