Klassieke kuitenbijters, deze bergwandelingen in Nederland

Bergwandelingen maken in Nederland? Jazeker kan dat. En het is écht stevig klimmen en dalen, maar ook volop genieten van verrassend ‘on-Nederlandse’ natuur.

Toon Hezemans, directeur van het Dutch Mountain Film Festival en een van de bedenkers van de ‘Seven Summits- routes’, adviseert de Schneeberg-rondwandeling vanuit het Zuid-Limburgse dorp Lemiers (8,7 kilometer)

‘Als ik uit het raam van mijn Heerlens kantoor kijk, zie ik alleen maar heuvels, waaronder de Kuinderberg. Voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor de rest van Nederland niet. Daarom bedacht ik drie jaar geleden samen met Thijs Horbach – met wie ik het jaarlijkse filmfestival organiseer – de Seven Summits. Zeven rondwandelingen naar Zuid-Limburgse toppen, een verwijzing naar de iconische hoogste bergen van de zeven continenten.

Tijdens onze wandelingen kun je een bergachtig gevoel ervaren door de steile paden, vergezichten en vakwerkhuisjes. En ook een enkele rotswand, waardoor je het idee hebt dat je in de Kaukasus bent. De criteria voor deze wandelingen: zoveel mogelijk hoogtemeters en onverharde paden buiten de bebouwde kom. Om echt in de natuur te zijn en volledige vrijheid te ervaren. De Vaalserberg – Nederlands hoogste, met frietkraam en uitkijktoren – zit er daarom niet bij.

De route begint in het dorp Lemiers, aan de voet van de Schneeberg, waarvan je de top al in de verte ziet liggen. Dat is het mooie van lopen in de bergen: je hebt een doel voor ogen. Onderweg passeer je weilanden, en ga je na de grens door donker Duits woud met vervolgens als grote verrassing: het uitzicht vanaf de top van de 257 meter hoge Schneeberg, die zijn naam dankt aan de witte kalkgrond. In de verte zie je de Eifel opdoemen en Aken liggen.

In 2020 hebben we ter ere van het tienjarig bestaan van ons filmfestival de Seven Summits aan elkaar gesmeed tot de ruim 100 kilometer lange Dutch Mountain Trail, die inmiddels hartstikke populair is. Hij bestaat uit vier etappes, maar iedereen mag hem natuurlijk in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier doen. Onlangs is de bijbehorende gids in het Duits vertaald, die wordt zelfs door Oostenrijkers en Zwitsers gekocht.’

Info: Dutch-mountain-trail
Scrol een flink stuk naar beneden voor de Seven Summits-routes!

Boswachter Samuelle van Deutekom is enthousiast over de Duintoppentochten vanuit Schoorl (23 kilometer – in te korten tot helft).

‘De duinen van Schoorl zijn de hoogste van Nederland, en worden ook wel de mooiste genoemd. Natuurlijk ben ik als boswachter van het gebied bevooroordeeld, maar het is hier ook dankzij zijn grootte – 1800 hectare – echt prachtig. Dikwijls kun je enorm ver kijken zonder iemand te zien. Dat geeft zo’n rustgevoel. Bovendien is er pure, ongepolijste natuur.

Na de aftrap in het buitencentrum van Staatsbosbeheer loop je door dennenbos, dat ooit is aangelegd om het stuifzand vast te houden waar de inwoners van Schoorl en omstreken ontzettend veel last van hadden. Dankzij die naaldbomen is het er ook in de winter groen, en ruikt het er heerlijk. Na ongeveer een halfuur kom je bij het allerhoogste duin, dat ruim 55 meter telt. En daarna volgen nog een paar flinke toppen met een weids panorama over de Noord-Hollandse polders.

Het hoogste duin telt 55 meter, vanaf de top zie je een weids panorama over de Noord-Hollandse polders

Vervolgens gaat het richting zee, waar je vlak voor het strand de route met ongeveer de helft kunt inkorten. Ga bij knooppuntpaaltje 49 richting nummer 50, om vanaf daar weer de rood gemarkeerde Duintoppentocht op te pakken. Wie wel voor de volledige lengte gaat, wandelt een stuk over het strand. Daarna gaat het weer landinwaarts, over heidegebied en zanderige stukken.

Onder Schoorl loop je over de Schoorlse Nok, die inderdaad niet voor niks zo heet. Dit duin telt 48 hoogtemeters. In dit stuk verandert het dennenbos langzaam maar zeker in gemengd bos. Een bewuste keuze van Staatsbosbeheer om inheemse loofbomen weer de ruimte te geven.

In totaal telt deze route zeven toppen met pittige hoogtes. Het is dus flink klimmen. Voor de afwisseling zou je af en toe eens door de knieën kunnen gaan om de bijzondere, vaak beschermde mossen van dit gebied beter te bekijken. Het zijn prachtige plantjes in de vorm van onder meer sterretjes en geweitjes waar je normaliter aan voorbijloopt. Bovendien zijn ze heerlijk zacht. Ja, aaien mag, maar voorzichtig!’

Let op!

  • Je kunt deze route zowel rechtsom als linksom lopen. Hier is gekozen voor rechtsom (direct in de richting van de zee).

Info: Duintoppentocht

Sarah-Mie Luyckx schrijft voor dagblad Trouw en Radar+ over wandelen en vindt dat de N70 vanuit Beek-Ubbergen (14 kilometer) op geen bucketlist mag ontbreken.

‘Klinkt saai: de N70, alsof het om een of andere provinciale weg gaat. Maar niets is minder waar. Deze populaire route, die bedacht is in het Natuurbeschermingsjaar 1970, is een evergreen pur sang, en vanwege zijn liefst acht heuvels ofwel bergen en 500 traptreden ook geliefd bij fanatieke hard­lopers.

Je hebt daarom zelden het rijk alleen in het Rijk van Nijmegen, de Oost-Gelderse streek waar je dit traject vindt. Wie daar minder goed tegen kan, moet de wandeling daarom vooral buiten de weekenden en schoolvakanties doen.

Bovenop de Duivelsberg heb je geweldig uitzicht over natuurgebied de Duffelt

Je kunt uit verschillende vertrekpunten kiezen. Het lieflijke dorp Beek- Ubbergen is wat mij betreft een goed begin. Vanaf het klassieke familiehotel ’t Spijker aan de Rijksstraatweg loop je na zo’n kwartier de Assekuul in, een intieme vallei met vlechtheggen, om vervolgens de Kleverberg en Duivelsberg te bestijgen. Die laatste klinkt vervaarlijk, maar zijn naam is afgeleid van het natuurgebied de Duffelt, waarover je een superuitzicht hebt. Het is overigens een gebied waar in de Tweede Wereldoorlog heftig is gevochten, en dat vóór die tijd bij Duitsland hoorde.

Ongeveer over de helft ben je weer vlakbij Beek-Ubbergen, en zou je je op het verwarmde terras van ’t Spijker kunnen storten. Maar dan mis je Heerlijkheid Beek met haar spectaculaire hoogteverschillen in een mooi gemengd bos met bronnen en beken. Een erfenis van de voorlaatste ijstijd, toen enorme gletsjers het land opzij bulldozerden tot stuwwallen.

Naast behoorlijk wat natuur leidt de wandeling in de nabijheid van Beek-Ubbergen ook langs bijzondere optrekjes van begin vorige eeuw. Mocht je na deze intensieve tocht energie over hebben, loop dan vooral even de Rijksstraatweg op en neer voor deze fantastische villa’s en herenhuizen. Of boek een overnachting. Behalve ’t Spijker is ook hotel Sous les Eglises een aantrekkelijke plek, eveneens met uitzicht op het parkachtige kerkhof. Glooiend uiteraard.’

Info: wandelroute N70

Antonette Spaan, outdoorblogger van We12travel.nl, tipt de NS-klassieker Veluwezoom Dieren-Rheden-Velp (11 of 15 kilometer).

‘Deze NS-lijnwandeling loop ik al een aantal jaren regelmatig. De eerste keer ter voorbereiding op de Peruaanse Inca Trail, mijn eerste grote trektocht buiten Europa. Natuurlijk is-ie niet te vergelijken met de Alpen, laat staan de Himalaya. Maar voor Nederlandse begrippen is het er behoorlijk heuvelachtig.

Vanuit Dieren wandel je al snel de Onzalige Bossen in. Via stijgende oude boslanen gaat het alsmaar rechtdoor naar de Carolinahoeve, een voormalige boerderij waarin tegenwoordig horeca zit. Na een paar kilometer voert het traject dwars door Nationaal Park Veluwezoom, en beland je bij de Posbank. Het bekendste punt van het park, en met zijn 90 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de hele Veluwe, waar met sneeuw volop wordt gelanglauft. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht richting Duitsland, en kun je het dorpje Elten zien liggen.
Ook is er een inspannend trappenpaadje; een kuitenbijtertje waarvan ik dankbaar gebruik hebt gemaakt om te trainen voor mijn buitenlandse tochten.

De Posbank heeft een van de hoogste toppen van de Veluwe, met sneeuw wordt er gelanglauft

Daarna daal je weer af in het Herikhuizerveld, zoals de Posbank officieel heet. Die bijnaam heeft het heidegebied te danken aan de stenen bank op het uitzichtpunt: een eerbetoon uit 1918 aan meneer Pos, een van de pioniers van de ANWB.

Wie elf kilometer wil doen, buigt af naar Rheden en komt langs het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. En als je kiest voor de langere variant doorkruis je de bosrijke landgoederen Beekhuizen en Heuven, die eerder licht glooiend dan heuvelachtig zijn. Nog een handige insiderstip: kom je met de auto, dan kun je die beter niet neerzetten in Dieren, waar weinig plek is. Parkeer hem bij voorkeur bij station Rheden of Velp, en neem de trein naar station Dieren, het beginpunt. Bovendien is het fijn wanneer je na een ferme wandeling op een koude winterdag direct kunt wegrijden.’

Goed gemarkeerd

  • Antonette Spaan: ‘Het fijne van NS-routes is dat ze uitstekend zijn gemarkeerd, in dit land met een verwarrende wirwar aan paaltjes van allerlei organisaties. Daarom heb ik in coronatijd toen ik niet meer naar het buitenland kon de website wandelenopdeveluwe.nl opgezet. Die heeft een handige filter die de bezoekers wegwijs maakt in de grote hoeveelheid trajecten in dit natuurgebied, waar ik al mijn hele leven in woon.’

Info: Veluwezoom

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Bewegen en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu