Artrose en dan?

Anderhalf miljoen Nederlanders hebben officieel de diagnose artrose. Zij kampen met (veel) pijn en stijfheid in bijvoorbeeld knie, heup of handen. Hoe kom je aan deze gewrichtsziekte, kun je het voorkomen en wat valt ertegen te doen? Een professor en drie patiënten komen aan het woord.

Wie met een pijnlijk en stijf gewricht naar de huisarts gaat, kan naar huis gaan met de diagnose artrose. Daar is meestal geen foto voor nodig: de huisarts kan artrose vaststellen op basis van de klachten en met lichamelijk onderzoek. Maar wat is artrose precies? Veel mensen zien het als een ziekte van het kraakbeen, het gladde weefsel dat de uiteinden van onze botten beschermt. ‘Maar het is een ziekte van het héle gewricht’, zegt artrose-hoogleraar prof. Sita Bierma-Zeinstra. ‘Het klopt op zich dat het kraakbeen tussen de botten verandert. Plaatselijk kan het zelfs erg dun worden. Maar er is meer aan de hand. Het bot wordt breder en krijgt ruwe randen. Er komen meer bloedvaatjes in het bot en er kunnen holtes in ontstaan.

Bovendien raakt het vlies om het gewricht heen ontstoken, waardoor ontstekingsvocht in het gewricht komt te zitten. Uiteindelijk wordt het gewricht ook stijver.’ Samen veroorzaken al deze veranderingen (veel) pijn. ‘Gewrichten kunnen ook stijf, vervormd en minder mobiel worden. Maar voor de meeste mensen is de pijn toch het aller­vervelendst’, zegt Bierma-Zeinstra.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan