Zo vier je een low budget kerst

Kerst is een en al gezelligheid, maar kost ook een lieve duit. Eten, cadeautjes, een leuk jurkje en een rijkelijk versierd huis. Voor je het weet ziet je bankrekening net zo rood als het lint om die énige kerstkrans die je net hebt gekocht. Vijf tips om zonder financiële stress de feestdagen door te komen.

Tip 1 Plan je uitgaven

Tijdens het kerstshoppen ligt de verleiding aan alle kanten op de loer. De aanbiedingen vliegen je om de oren en al snel loopt het gierend uit de hand en kom je met veel meer cadeaus thuis dan de bedoeling was. Het klinkt als een open deur en eigenlijk weet je het zelf ook: bepaal vooraf hoeveel je wil uitgeven aan je kerstinkopen! Maak een spreadsheet waar je vooraf alle uitgaven kunt plannen. Knallen tijdens de kerst kan ook als je je aan een budget houdt!

Grip op je kerstinkopen? Maak zelf een spreadsheet om vooraf alle uitgaven te plannen

Tip 2 Minder of geen vlees

In deze tijden supporten we natuurlijk graag onze locals, maar nog liever onze eigen portemonnee. Gaat je bankrekening richting de rode cijfers, bind dan zelf een short voor, zoek je koksmes op en ga zelf aan de slag met verse groente, vega of vlees. Van een mooie kipfilet maak je in een handomdraai mini-filetjes voor in het gourmetpannetje, idem voor de biefstuk. Geen vlees op het menu is trouwens nóg beter voor je portemonnee, want vlees is duur. Let in de weken voorafgaand aan de feestdagen op alle aanbiedingen in de supermarkt. Veel producten kun je invriezen en tijdens kerst ontdooien. Koop ook verse producten van dit seizoen, want die zijn goedkoper dan producten die van ver of uit de kas moeten komen.

Een vega-kerstdiner is goed voor je portemonnee en het milieu

Tip 3 Zelfgemaakte kerstversiersels

Een papieren kersttafelkleed uit de winkel? Zonde van je geld en voor het milieu. In je kast heb je vast nog ergens een linnen tafelkleed liggen dat je kunt opleuken met zelfgemaakte kerstversiersels. Leeg eindelijk eens die mand met lapjes en naai een tafelloper. Het ouderwetse zoutbrooddeeg leent zich uitstekend voor het maken van allerlei versiersels. En in de natuur is natuurlijk een rijkdom aan materialen te vinden voor het zelf ontwerpen van groene en bijzondere kerststukjes.

Tip 4 Bespaar op wijn

Wijn, bij de meeste mensen hoort het erbij tijdens de feestdagen. Gebleken is dat een duurdere wijn niet per se beter smaakt. Alleen al het feit dat je weet dat je een dure wijn krijgt voorgeschoteld, kan ervoor zorgen dat je de wijn beter waardeert. Met een paar simpele trucs kan jouw goedkope fles (die je natuurlijk wel eerst zelf hebt geproefd) doorgaan voor een (iets) prijziger exemplaar, want een mooie beleving is het halve werk!

  • Schenk de wijn in de keuken in glanzend opgepoetste (dit doe je met een stoffen doek) en vetvrije glazen. Serveer de glazen uit op een mooi dienblad.
  • Schenk de wijn vooraf in een karaf, niemand die ziet dat jouw wijn niet uit de slijterij komt.
  • Een lekker stukje kaas bij de wijn doet wonderen. De bitterstoffen in de wijn reageren met eiwitten in kaas en doen de wijn zachter smaken.

Knallen met kerst kan ook met een beperkt budget

Tip 5 Volgend jaar beter

Heb jij je kerstbudget al ver overschreden en is de traiteur al gebeld om het kerstdiner thuis af te leveren? Volgend jaar beter. Een paar tips om in 2021 dan toch echt te bezuinigen tijdens de kerst:

  • Zet je goede voornemen nu vast in je agenda voor 2021.
  • Sla na deze feestdagen vast in voor volgend jaar. Gelijk na de kerst gaan de kerstdecoraties in de uitverkoop.
  • Bewaar het kerstjurkje dat je dit jaar hebt gekocht voor volgend jaar. Niemand die meer weet wat jij een jaar geleden aan had.
  • Kijk het hele jaar door naar leuke cadeautjes voor onder de boom. Scheelt een hoop stress in december en je maakt optimaal gebruik van alle sales.
Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Bespaartips en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (4)

J.M. van Wakeren
12-12-2020 om 15:00

Bete mensen ik ben niet 1 v/d jongste ,maar ik heb geleerd,je kunt maar 1x iets uitgeven ,maar denk eens na ? de meeste mensen die het arm hebben ,hebben een hond of Kat of ze roken,of ze nemen een glas wijn, maar geloof mij ,het geld lig aan de naast de weg,wat wordt er niet weggegooid
fijne kerstdagen ,en geen geknal

Praat mee