Wist je dit al over PFAS?
Een pan met antiaanbaklaag, een waterafstotende regenjas of het schuim in een brandblusser: zomaar wat producten die PFAS kunnen bevatten, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen. Deze chemische stoffen worden gebruikt om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Sommige PFAS vormen een direct risico voor de gezondheid en het milieu. Maar ook de opstapeling van lage concentraties PFAS is uiteindelijk slecht voor mens en dier.
Er bestaan meer dan 10.000 verschillende PFAS. Enkele bekende daarvan zijn onder meer PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX. Overheden hebben de regels verscherpt, omdat bekend is dat sommige PFAS nadelig kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Zo is er al een Europees verbod op pannen met PFOA en kwamen er in 2019 maatregelen om PFAS uit natuur- en landbouwgrond te weren. In Europees verband wordt er nu aan gewerkt om àlle PFAS per 2025 te verbieden. Daarna krijgen bedrijven, afhankelijk van de toepassing 1,5 tot maximaal 12 jaar de tijd om een alternatief te introduceren. Dus voorlopig zijn we er nog niet vanaf!
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!