Vogels tellen

De Nationale Vogeltelling gaat weer van start. Op 27, 28 en 29 januari is het weer zover: heel Nederland telt. Vogelbescherming Nederland organiseert dan de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, die inmiddels is uitgegroeid tot een fenomeen. Vorig jaar deden maar liefst 165.000 mensen mee door vogels te tellen in hun tuin of op hun balkon.

Meedoen is eenvoudig en je helpt mee aan het grootste burgeronderzoek naar de natuur in ons land. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een half uurtje voor het raam te gaan zitten, alle verschillende vogels die je ziet te tellen en de resultaten via je computer, tablet of mobiele telefoon te melden op mijnvogeltelling.nl. De oude app Tuinvogels bestaat niet meer.

Teltips

  • Overvliegende vogels tellen niet mee.

  • Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien (om dubbel tellen te voorkomen). Dus: zie je in je tel-halfuur 3 musse tegelijk en even later 5 mussen? Dan geeft je door: 5 mussen.

  • Zie je een aantal vogels tegelijk, maak dan eventueel eerst een foto, zodat je ze daarna vanaf de foto in alle rust kunt tellen.

  • Als je vanaf je balkon telt, schat dan zelf een beetje in tot waar je wilt tellen en overleg eventueel met meetellende buren.

  • Vind je het makkelijker om de telling eerst op papier te noteren? Print dan deze tellijst.

Lees ook deze bijlage

Vogels naar je tuin lokken

Maak van een ijzerdraadje een hengsel en maak dat vast aan een wc-rol. Smeer de rol in met pindakaas (geen gewone pindakaas, koop speciale vogelpindakaas) en rol hem daarna door vogelvoer. Hang de traktatie in bijvoorbeeld een boom of aan de pergola. 

In dit overzicht van de Vogelbescherming zie je welke vogels je welk voer kunt geven.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu