Ruim je kast op en geef miskopen een tweede leven

In de winkel of op de website leek die rok, broek of blouse de perfecte aanwinst voor je garderobe, maar eenmaal thuis hangt of ligt het kledingstuk voornamelijk in de kast omdat je er achteraf toch niet zo heel blij mee bent. Zonde!

Een miskoop op kledinggebied overkomt iedereen weleens, maar gebeurt het jou regelmatig dat je met iets thuiskomt waar je later (veel) spijt van heeft, stel jezelf dan voortaan voordat je tot aankoop overgaat eerst de volgende vragen.

• Past het bij de rest van mijn garderobe qua kleur en stijl?
• Heb ik al niet iets in de kast hangen wat er precies op lijkt?
• Kan ik dit kledingstuk combineren met minimaal vijf items die ik graag draag?
• Zal ik dit kledingstuk volgend jaar nog steeds dragen of is het een trendgevoelig item wat over een paar maanden al hopeloos verouderd is?
• Is het gemaakt van duurzaam materiaal dat lang meegaat of is de kans groot dat het na een paar keer wassen kleur verliest, uit vorm raakt of lelijk wordt?

Je zult merken dat je voortaan kritischer naar kledingstukken gaat kijken en minder impulsief een aankoop doet. Dat scheelt geld en voorkomt bovendien dat veel ruimte in je kledingkast in beslag wordt genomen door items die stof liggen te vergaren.

De schade herstellen

Wat als je ondanks alles toch een miskoop hebt gedaan? Erken het voor jezelf zo snel mogelijk, zodat je het nog op tijd kunt terugbrengen of ruilen. Is het daarvoor al te laat? Probeer er nog iets geld voor te krijgen via de plaatselijke tweedehandswinkel of internet (markplaats,nl, vinted.nl, de lokale vraag en aanbod-pagina’s op Facebook).

Voor kinderkleding is er de ruilsite krijgdekleertes.nl. Of breng het naar de plaatselijke kringloopwinkel. Geen zin in al dat ‘gedoe’? Maak er dan een vriendin blij mee en – de laatste tip – neem haar of iemand anders de volgende keer mee met shoppen, zodat ze je voor nieuwe miskopen kan behoeden!

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bespaartips

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu