Is light frisdrank beter dan gewone frisdrank?

Frisdrank bevat nul procent waardevolle voedingsstoffen en veel calorieën en suiker. Het is de grootste veroorzaker van overgewicht bij kinderen en het vreet je tandglazuur aan. Is light frisdrank een goed alternatief?

Een illustratie van blikjes Cola Light, een takje Stevia, een kommetje Stevia poeder, een limonade glas met rietje en een waterkaraf gevuld met water, een takje munt en schijfjes citroen.

Frisdrank is duur suikerwater (rond de 11% suiker) met een smaakje, meestal een natuurlijk of kunstmatig aroma. Soms is er een paar procent vruchtensap toegevoegd, zoals bij cassis of sinaasappel­frisdrank. Dat is vooral om de frisdrank ‘natuurlijker’ te laten lijken, voor de smaak haalt het niet veel uit. Verder zitten er voor de frisse smaak flink wat voedingszuren als citroenzuur of appelzuur in; soms antioxidanten tegen (kleur)bederf (meestal ascorbinezuur, vitamine C); en natuurlijke kleurstoffen, zoals caroteen (uit wortel), anthocyanen (uit bessen) of chlorofyl ­­­­­­­ (uit groene planten). ­Synthetische kleurstoffen kom je nog weinig tegen. In frisdrank met vruchtensap zitten ook nog stabilisatoren (om het sap mooi te verdelen) en ­conserveermiddelen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan