Langeafstandswandelen kun je leren
Wil je langer kunnen lopen? Of met meer plezier? Dan kun je terecht bij wandeltrainer Wanda Catsman. Zij helpt zowel beginners als liefhebbers van langeafstandswandelingen het optimale uit hun lijf te halen.
Een wandeltrainer is iets anders dan een wandelcoach?
‘Een wandelcoach kun je inschakelen als je in figuurlijke zin bent vastgelopen in het leven. Het is dan fijn om wandelend naast iemand je probleem te bespreken. Dat werkt vaak beter dan wanneer je recht tegenover elkaar zit. Het vak van wandeltrainer die mensen helpt efficiënter te lopen, bestaat al langer, maar is tegenwoordig minder bekend.’
Wandelen kan toch iedereen?
Haha, dat hoor ik dus heel vaak. Maar als mensen bij me komen zijn ze vaak te laat. Omdat ze out of the blue het Pieterpad zijn gaan lopen, en daardoor bijvoorbeeld een flinke knieblessure hebben opgelopen. Zo nodig stuur ik ze eerst door naar een fysiotherapeut, en daarna kunnen we aan de slag. Met krachttraining, en vooral ook techniek en coördinatie.
Mensen onderschatten vaak hoeveel spieren je gebruikt tijdens het wandelen; die worden lang niet altijd goed benut. Als je buik- en rugspieren aan de slappe kant zijn en je er onderuitgezakt bij loopt, worden je gewrichten zwaarder belast. Dat kan leiden tot klachten aan de onderrug, het bekken en ook schouders. Daarbij is van belang hoe je je voeten plaatst. Sommigen lopen bijvoorbeeld te veel op de minder sterke binnenkant. Of wikkelen niet goed genoeg hun voet af. Maar zo’n patroon van jaren verander je niet zomaar. Soms is ook een bezoek aan de podoloog of orthopeed noodzakelijk.’
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!