Geld maakt wél gelukkig

Geld blijft voor veel mensen een heet hangijzer en een moeilijk onderwerp, zelfs al heb je er voldoende van. Journalist én financieel piekeraar Suus Ruis wil een happy spender worden.

Geld maakt niet gelukkig. Het is een oeroude, tikje calvinistische opvatting, waar ik het eigenlijk totaal niet mee eens ben. Ik vind namelijk dat geld hartstikke gelukkig maakt. Als ik niet zo’n smetvrees had, zou ik het liefst net als Dagobert Duck dagelijks in een badkuip vol bankbiljetten en munten liggen. Maar… daar moet ik meteen een kanttekening bij plaatsen. Want er is ook een andere kant.

Hoewel ik elke maand mijn huur kan betalen, de boodschappen koop die ik wil, en niet volledig in paniek zou raken als mijn wasmachine het morgen begeeft, ben ik niet helemaal gelukkig met mijn financiële situatie. De reden? Mijn administratie is een rommeltje, ik heb nauwelijks overzicht, en ben nogal een impulsieve koper. Daarnaast ben ik altijd bang voor de financiële apocalyps; dat er een moment komt dat ik muntjes bij elkaar moet schrapen om een halfje bruin voor mijn zoon te kopen. Wat hoogstwaarschijnlijk nooit gaat gebeuren, maar toch. Ik wil zo graag een happy spender worden. Ik kruip langzaam richting de vijftig en vind het hoogste tijd worden dat die knoop in mijn maag verdwijnt.

Zo blijf je financieel fit

  • Check wekelijks je saldo en uitgaven.

  • Plan maandelijks je inkomsten en uitgaven en bekijk hoeveel je kunt uitgeven.

  • Spaar maandelijks 10% van je inkomsten en zet het op een spaarrekening.

  • Bewaar je financiële administratie, die per mail en post binnenkomt, overzichtelijk.

Welk geldtype ben je?

Gelukkig is het onderwerp happy money hot. Ken Honda, een Japanse geld- & overvloed-goeroe, heeft zelfs een megabestseller geschreven met die titel. Hij stelt dat er verschillende geldtypes zijn, onder wie de spaarder, de dwangmatige verkwister en het type dat onverschillig tegenover geld staat. Hij benoemt ook de piekeraar; de persoon die altijd bang is dat er geen geld zal zijn. Ook al is de piekeraar welvarend, hij/zij is altijd bang dat er schaarste komt.

Volgens Honda heeft de piekeraar vaak sowieso weinig zelfvertrouwen en een algemene angst voor het leven zelf – heel herkenbaar voor mij. Honda meent dat de oorzaak van de manier waarop je naar geld kijkt, altijd in je jeugd en vroegere ervaringen ligt. In mijn geval overduidelijk: ik ben opgegroeid met veel geld, maar ben dat door omstandigheden kwijtgeraakt, waardoor er schaarste ontstond. Het goede nieuws: die blokkades en overtuigingen zijn uit te weg te ruimen.

Dat weet ook Monica Helbig (39). ‘Ik ben opgegroeid met weinig’, vertelt ze. ‘Dat heeft me heel lang beperkt. Later kreeg ik een haat-liefde-verhouding met geld. Ik beknibbelde altijd, zelfs Netflix vond ik al te veel luxe. Tegelijkertijd gaf ik bakken geld uit aan vakanties en auto’s, waarover ik me heel schuldig voelde. Als ik geld had, gaf ik het snel uit – er was altijd die angst: straks is het er niet meer. De eerste helft van de maand was ik rijk, de laatste twee weken arm.

Ik wist dat ik de overtuigingen uit mijn jeugd moest aanpakken om het tij te keren. Ik ben een nuchtere Groningse, maar besefte wel dat ik anders tegen geld moest aankijken. Als je negatief over geld denkt, komt het niet naar je toe. Daarnaast moet je je geld goed managen; ik ben gaan budgetteren en heb aparte rekeningen voor diverse zaken in het leven geroepen. Én een pretbudget. Dat moet ik van mezelf uitgeven aan leuke dingen. Inmiddels heb ik een vermogen van meer dan € 50.000 en geef ik geld met liefde en plezier uit.’

Zet concrete stappen: budgetteer en beleg

Wat Monic Helbig me vertelt, hoor je steeds vaker: de ‘money mindset’ – en dat je die eventueel moet veranderen. In een notendop: als je geld ziet als iets positiefs dat er altijd in overvloed is, en dankbaar bent voor wat je al hebt, zul je automatisch meer geld aantrekken en er vrolijker mee omgaan. Allemaal leuk en aardig, en ja, er zijn duizenden verhalen van mensen die baden in weelde sinds ze hun mindset veranderden, maar je zult naast al die positiviteit ook concrete stappen moeten zetten – net als Monica deed toen ze ging budgetteren met Excelsheets.

De belangrijkste tips van money-blogger en financieel coach Sabine Samsom zijn in dit opzicht: kies waar jij je geld aan wilt uitgeven en stop met het laten weglekken van geld naar onbelangrijke zaken. ‘Word jij heel gelukkig van het leegkopen van de Action? Vooral doen!’ zegt ze. ‘Maar als het onbewust gaat, en je al die spullen al na een week vergeten bent, dan is het zonde. Datzelfde geldt voor veel kleding kopen en uit eten gaan of eten bestellen.

Een andere manier om blijer met je geld om te gaan: houd je vaste lasten laag door bijvoorbeeld regelmatig over te stappen van energiemaatschappij of te kiezen voor goedkopere alternatieven. En investeer geld dat je overhoudt op een manier dat het goed rendeert; beleggen is een uitstekende optie, maar aflossen op je hypotheek bijvoorbeeld ook.’

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu