Lesje economie: erfbelasting

Belasting betalen over geld waarover al belasting is betaald. Zo kijken de meeste mensen naar erfbelasting. Het is de meest gehate taks die er is.

Het voelt onrechtvaardig. Je verdient geld. Daar betaal je inkomstenbelasting over. Een deel van je geld zet je op een spaarrekening. Daarvan is per persoon € 57.000 vrijgesteld (2023), maar over wat je meer hebt, betaal je vermogens­rendementsheffing. Als anderen later jouw vermogen erven, betalen ze daar erfbelasting over. Dat leidt vaak tot verontwaardiging. Over dat geld is toch al belasting betaald? Waarom dan nu nog een keer? Het antwoord op die vraag is een­voudig. De fiscus kijkt niet naar degene die het geld heeft gespaard, maar naar degene die het erft. Voor de erfgenaam is het inkomen waarover nog geen belasting is betaald. En waarom zou je over inkomen waarvoor je werkt wél ­belasting moeten betalen, en over inkomen dat je erft niet? Dat is de achtergrond van de erfbelasting.

Iedere erfgenaam een eigen percentage

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis