Arbeidsongeschikt, en dan?
Al twee jaar ziek? Dan heb je waarschijnlijk recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar voor hoeveel procent ben je niet in staat om te werken? Kun je misschien ander werk doen? Mag je naast de uitkering bijverdienen en hoe wordt dat verrekend? Welkom in de, soms duistere, wereld van het UWV.
Voordat je arbeidsongeschikt raakt, heb je meestal al met je werkgever of de bedrijfsarts gesproken over re-integratie. ‘Doorgaans gebeurt dat als mensen een jaar ziek zijn’, zegt Quinta Vuik, die als zelfstandig arbeidsdeskundige werkt voor verschillende opdrachtgevers, waaronder het UWV, een ziekenhuis en een arbodienst. Ook andere organisaties, zoals een school, een schoonmaakbedrijf of een kinderdagverblijf huren haar in voor arbeidsdeskundig onderzoek.
In het ideale geval onderzoekt een werkgever na een jaar ziekte wat voor werk de zieke werknemer eventueel wél zou kunnen doen. Zo kijkt Vuik momenteel naar passend werk voor een zieke medisch secretaresse. ‘Zij heeft een hectische functie met veel deadlines en ze moet de hele dag multitasken. Omdat ze langdurige gezondheidsklachten heeft, lukt dat nu niet’, aldus Vuik. ‘Haar werk is niet passend, dus nu kijken we naar wat er wel kan. Bijvoorbeeld minder uren werken of taken schrappen.’ Als dat binnen een bedrijf of organisatie niet kan, moet een werkgever kijken of zoiets in een ander bedrijf misschien mogelijk is.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!