Leesgedrag onder jongeren

Uit onderzoek naar het leesgedrag onder jongeren blijkt dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ steeds minder boeken leest.

Zo’n 70 procent van de beginnende (zevenjarige) lezers leest in zijn of haar vrije tijd vrijwel dagelijks een boek. Aan het eind van de lagere schoolperiode, als ze een jaar of twaalf zijn, is daar nog maar de helft van over. En van de vijftienjarigen leest nog maar zo’n 20 procent dagelijks een boek. Nog eens zo’n 20 procent leest op die leeftijd nooit meer een boek. Een voortschrijdende trend die onder meer is af te lezen uit de uitleencijfers van bibliotheken en andere statistieken: jongeren stoppen steeds jonger met het lezen van boeken.

Waarom lezen die kinderen niet?

Dat tieners steeds minder tijd nemen voor het lezen van boeken is deels verklaarbaar door de komst van social en online media. Het lezen van een boek concurreert met favoriete vrijetijdsbestedingen als scrollen op TikTok of Instagram, snapchatten of appen met vrienden en series kijken op Netflix of Prime Video.

Een tweede reden, volgens onderzoekers, is dat de leesvaardigheid van de jeugd afneemt. Zo heeft tegenwoordig een kwart van de jongeren moeite met lezen. En wie niet goed kan lezen, beleeft er weinig plezier aan en leest daarom minder. Daarnaast speelt het karakter van tieners een rol: gretige, jonge lezers (‘boekenwurmen’) zijn over het algemeen introverter, fantasierijker en nieuwsgieriger dan leeftijdsgenoten die niet lezen (‘boekmijders’) of weinig lezen (‘boektwijfelaars’).

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan