Lesje economie: zonnepanelen

Nu zijn zonnepanelen nog extra aantrekkelijk vanwege de salderingsregeling. Het kabinet wil deze regeling afbouwen. Waarom is dat? En is het dan nog steeds een goed idee om zonnepanelen aan te schaffen?

Door de energiecrisis zijn zonnepanelen nóg populairder geworden. Alleen in 2022 werden al op 440.000 daken panelen geïnstalleerd. Al bijna één op de vier huizen heeft nu zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn financieel extra gunstig vanwege de salderingsregeling. Je wekt met je zonnepanelen zelf stroom op. Een deel van die stroom gebruik je meteen zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf trekt de stroom die je teruglevert af van de stroom die je hebt afgenomen van het energiebedrijf. Dat heet salderen. De energie die je verbruikt wordt weggestreept tegen de energie die je teruglevert. Dus als je bijvoorbeeld € 0,40 betaalt voor een kilowattuur stroom, krijg je ook € 0,40 voor elk kilowattuur dat je teruglevert.
Het kan ook zijn dat je over een heel jaar gerekend met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je zelf gebruikt. Dan lever je meer energie aan het energiebedrijf dan je zelf afneemt. Voor dat meerdere geldt een teruglevertarief. Dat is veel lager dan het tarief dat je zelf betaalt per kilowattuur. Meestal is het zo’n € 0,09.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan