Zo schrik je inbrekers af

In de afgelopen maanden, met veel thuiswerkende mensen, zijn er veel minder inbraken gepleegd. Maar als we straks weer minder thuis hoeven te werken, hebben inbrekers misschien wel extra aandrang om op pad te gaan. De ervaring leert dat ze dan de goed beveiligde huizen overslaan. Gewone camera’s en zogenaamde deurbelcamera’s hebben een grote afschrikkende werking.

Voorbeeld van een cameradeurbel

Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Preventie Weken: “Als men een camera plaatst, kiest men bij de voordeur het meest voor een deurbelcamera (50%), maar ook de beveiligingscamera is steeds vaker in beeld (39%), terwijl 1 op de 9 slachtoffers van een inbraak(poging) een dummy-camera plaatst ter afschrikking. Slechts een op de 11 achterdeuren heeft een beveiligingscamera.”

Privacyregels voor camera’s

Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden.

  • Wanneer de camera beelden opneemt, moet je kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Door dat te doen, vergroot je ook de afschrikwekkende functie van het apparaat.
  • De opgeslagen beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn. Zorg dus voor het aan­passen van de default-inlogcode (vaak 1111) naar een code die u alleen kent en die niet makkelijk te achter­halen is.
  • U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren of goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw oprit in beeld wilt en daarbij een deel van de stoep in beeld krijgt, is dit toegestaan. Soms is dat namelijk onvermijdelijk.

  • TIP

    Download de Inbraakpreventie-app Stop Inbraak (inbraakmislukt.nl). Aan de hand van een checklist met foto’s loop je makkelijk langs de beveiliging van je ramen en deuren.

  • TIP

    Beplant de schutting met vuurdoorns. Een mooi gezicht, al die oranje besjes, en voor een inbreker een barrière om over heen te klimmen (tip van J.G. van Driel).

Heb jij uit ervaring een goede tip voor andere lezers? Laat het ons weten!

Lees meer over: Veilig leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

J.G. van Driel
18-07-2020 om 12:48

op advies van de politie, al jaren gelden, heb ik mijn schutting beplant met vuurdoorns. Een mooi gezicht al die oranje besjes en voor een inbreker een barrière om over heen te klimmen

RADAR+ redactie
23-07-2020 om 08:17

Wat een goede tip, we hebben hem toegevoegd aan het artikel!

Praat mee