Een dip? Dit doe je eraan!

Een dip rond theetijd, slaperigheid na de lunch, wegdommelen na het achtuur­journaal. Allemaal momenten waarop je wel een energieboost kunt gebruiken.

Om een uurtje of elf een boterham

Je voelt je halverwege de morgen moe, slap en trillerig (en snakt naar een gevulde koek). Waarschijnlijk heb je niet genoeg ontbeten en is je bloedsuikergehalte laag. Los het niet op met iets suikerrijks, want dan voel je je na een halfuur weer net zo moe. Dus geen koek en geen banaan.

Het handigst is een boterham of een volkorencracker met notenspread of pindakaas. Dat verzadigt tot de lunch en de vitamine B en E erin zijn een energie-extraatje. Daar kun je eventueel wel die banaan bij eten: de vezels en gezonde vetten uit de noten zorgen ervoor dat de suiker uit de banaan niet te snel in je bloed belandt.

Maak na de lunch een wandeling

Je stort in na de lunch. Nee, nu is ‘te weinig eten’ juist niet het probleem, eerder het tegenovergestelde! Je lichaam is nog druk bezig met de vertering en dat kost energie. Beste oppepper: een wandelingetje buiten, 10 minuten flink doorstappen helpt al. Wat trappen op en af kan ook. En ja, ook die ene kop koffie kan nu wonderen doen!

Handje noten of snoeptomaatjes rond theetijd

Last van de beroemde vier-uur-dip? Heb je wel voldoende geluncht? Zo niet, volg dan het ochtendadvies en eet bijvoorbeeld een knäckebrödje met notenspread of een handje losse noten (ongezouten pinda’s zijn ook prima).

Maar je energieniveau kan ook gewoon laag zijn, omdat je bijna een volle dag in de weer bent geweest. Dan heb je niet zozeer trek, maar kun je wel een vochttekort hebben. Een groot glas water (of twee) helpt vaak al, maar een handje snoeptomaatjes, snackkomkommers, radijs of paprikaatjes leveren naast vocht ook mineralen en vitamines. Een kop bremzoute drinkbouillon niet: dat zorgt alleen maar voor nog meer vochttekort.

Een wortel aan het eind van de dag

Dan is er de ‘nu nog naar huis’-dip. Veroorzaakt door vermoeidheid én flinke trek! En dan moet je nog naar huis met de trein of auto: een station of benzinepomp zijn plekken vol verleidingen.

Zorg dat je altijd iets te knabbelen bij je hebt, want flink kauwen vermindert het hongergevoel. Een appel of winterwortel bijvoorbeeld geven je net genoeg energie om het tot het avondeten te halen. Liever iets meer bevrediging? Een klein(!) stukje pure 70+- chocolade geeft genoeg calorieën, suiker- en vetkick om het nog even vol te houden, terwijl je er niet snel te veel van eet. In cacao zit bovendien een opwekkende stof, verwant aan cafeïne.

Drink niet meer dan drie koppen koffie per dag
Van een paar koppen koffie per dag word je alerter en geconcentreerder. Maar vaker koffiedrinken heeft niet zoveel zin. Het ‘omslagpunt’ is voor iedereen anders, maar ligt meestal rond de drie koppen. Daarboven word je niet fitter van koffie. Sterker: je wordt er juist eerder moe of gestrest door of je krijgt hoofdpijn, omdat cafeïne ook een uitdrogende werking heeft.

Dutje voordat je de keuken ingaat

De ‘ik moet nog koken maar ben zo moe’-dip betekent dat je batterij gewoon leeg is. Een pizza halen kán, maar misschien kun je ook gewoon een uurtje later eten. Desnoods geef je je gezinsleden alvast een boterham of wat yoghurt met fruit. Ga zelf eerst even rustig zitten met een kop thee of doe een dutje van 20 minuten (zet wel de wekker).

Kook iets makkelijks, zoals een roerbakschotel. Probeer je maaltijden van te voren te plannen en doe maximaal één tot twee keer per week boodschappen. Dat is een stuk relaxter dan aan het eind van de dag naar de supermarkt moeten rennen.

Bij de beruchte vier-uur-dip kun je beter water drinken dan bremzoute bouillon

’s Avonds liever thee dan koffie

Zou je na het achtuurjournaal het liefst een dutje op de bank doen? De oorzaak is een combinatie van vermoeidheid, ontspanning en een volle maag. Niet te veel eten helpt, een kort avondwandelingetje ook. Koffie liever niet. Daar knap je wel van op, maar de werking houdt lang aan waardoor je weer te laat naar bed gaat of slecht slaapt. Dan is een kopje groene thee of kruidenthee beter.

En dan op tijd naar bed 

Later op de avond ben je moe, maar je moet eigenlijk van jezelf nog werken/sporten/telefoontjes plegen. Het beste is toch op tijd naar bed gaan, maar als dat echt niet kan, is dit het moment voor een kopje koffie. Eentje!

Overigens knap je van lichte beweging ook enorm op, maar door ’s avonds intensief te sporten val je juist moeilijker in slaap. Probeer activiteiten zo vroeg mogelijk in de avond te plannen, zodat je daarna nog tijd hebt om te relaxen.

5 ENERGIETIPS VOOR DE HELE DAG

 • 1

  Vermoeidheid (en een hongergevoel) heeft vaak te maken met een vochttekort. Zet een flinke kan water (met een schijfje citroen of komkommer erin) onder handbereik en drink gedurende de hele dag regelmatig een glas.

 • 2

  Tien minuten ontspannen zitten met je ogen dicht geeft al een energie boost. Zorg wel dat je niet gestoord wordt (zet je telefoon uit!). Ook een dutje van maximaal een halfuur doet wonderen.

 • 3

  In zwarte en groene thee zit, net als in koffie, een opwekkende stof: theïne. Die geeft zijn energie wat langzamer af dan cafeïne, dus je kunt best gedurende de dag een paar koppen drinken (ook goed voor je vochtbalans).

 • 4

  Beweeg voldoende. Je hoeft echt niet naar de sportschool of naar hardlooptraining: elke dag een halfuur flink doorstappen of fietsen verbetert je energieniveau en is simpel in te passen in je programma (boodschappen, kind naar school brengen, blokje om na het eten).

 • 5

  De ultieme energietip: zorg dat je minstens 7 tot 8 uur per nacht slaapt. Kom je ook beter je bed uit. Mensen die korter slapen, zijn bewezen vermoeider, dikker en ongezonder.

En een energiedrankje? 

In energiedrankjes als Red Bull, Monster of Bullit zitten zo veel suiker en cafeïne (guarana is ook cafeïne) dat je inderdaad snel even een oppepper krijgt. Maar na al die suiker daalt je bloedsuikerpeil weer heel snel, waardoor je moe en trillerig wordt.

Bovendien vertraagt veel suiker de vochtopname in je darmen waardoor je behoorlijk kunt uitdrogen, zeker als je de energiedrank tijdens het sporten of dansen drinkt; ook cafeïne heeft een uitdrogende werking. Grote kans dat je dan na een paar blikjes tegen de vlakte gaat.

In energiedrank zonder suiker zorgt de cafeïne voor een oppepper, maar dat stopt na een blikje of drie. Andere ‘oppeppende’ toevoegingen als taurine, ginseng of extra vitamines zijn weliswaar niet ongezond, maar wel nutteloos. Echt riskant: energiedrank combineren met veel alcohol. Je voelt je tijdelijk minder dronken, maar je bent het nog wel.

Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu