Vrijwilligerswerk & de belastingdienst: waar moet je op letten?

Nederland telt bijna zes miljoen vrijwilligers en die zijn belangrijk voor de maatschappij. Veel organisaties kunnen namelijk niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers en zetten er graag een kleine vergoeding tegenover. Sta je ook te trappelen? Wel even goed opletten om een onverwachte belastingaanslag te voorkomen!

Wat wordt door de belastingdienst gezien als vrijwilligerswerk?

 • 1

  Je verricht werkzaamheden voor een organisatie die niet is onderworpen aan vennootschapsbelasting (of daarvan is vrijgesteld), een sportvereniging of -stichting of een ANBI (algemeen nut beogende instelling).

 • 2

  Je bent niet in dienst bij een van bovengenoemde organisaties.

 • 3

  Je doet de werkzaamheden niet voor je beroep.

 • 4

  De vergoeding die je krijgt is zo laag dat die niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.

Wat mag je ‘verdienen’ als vrijwilliger?

Als je een vergoeding per uur hebt afgesproken, mag die niet meer dan € 5 zijn met een maximum van € 180 per maand of € 1800 per jaar. Het bedrag dat daarboven zit, wordt belast en moet je dan ook aangeven bij je aangifte inkomstenbelasting.

De enige uitzondering bij een hogere vergoeding is dat die kostendekkend is. Je maakt kosten om je vrijwilligerswerk uit te voeren en die mogen betaald worden door de organisatie waarbij je dat doet. Reiskosten vallen daar bijvoorbeeld onder.

Ook goed om te weten, is dat je vrijwilligerswerk soms kan aftrekken als gift. Dat kan alleen als je vrijwillig werkt bij een ANBI die normaal wel een vrijwilligersvergoeding geeft, maar die je hebt afgeslagen. De vergoeding je normaal zou krijgen, mag je aftrekken als gift aan de betreffende ANBI. Die aftrek geldt ook voor eventueel gemaakte kosten door het vrijwilligerswerk bij de ANBI. Check dit dus goed bij de instelling waarvoor je je vrijwillig in gaat zetten.

Vragen over vrijwilligersvergoedingen?

 • Twijfel je over het wel of niet moeten aangeven van je ontvangen vrijwilligersvergoeding, dan is een telefoontje naar de belastingdienst altijd een goed idee. De officiële BelastingTelefoon is gratis te bereiken op 0800-0543.

 • Voor meer informatie over wel of niet aangeven van je vrijwilligersvergoeding kun je terecht op de site van de belastingdienst.

 • Meer informatie over of je je vrijwilligerswerk kan aftrekken als gift kun je ook terecht op site van de belastingdienst.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan